Apartament amenajat în stil minimalist: Culori și piese de mobilier potrivite 

stilul minimalist design interior
5/5 - (2 votes)

“Mai puțin înseamnă mai mult” este o zicală pe care o întâlnim în fashion, marketing, și în desingul interior. Însă, de unde a pornit totul și cum am ajuns să vedem astăzi tot mai multe locuințe, cafenele sau alte spații comerciale amenajate în stil minimalist?

Nume(Required)

Când a apărut stilul minimalist în design interior?

Putem spune că stilul minimalist în design interior a apărut prima dată în arhitectură atunci când Michelangelo cioplea piatra care era în exces pentru a realiza formele inedite. Ulterior, cel care dat sens sintagmei, a fost arhitectul si designerul de interior Mies van der Rohe, care în ciuda caracterului dur al materialelor moderne pe care le utiliza în proiectarea clădirilor, a reușit să obțină claritate și simplitate în forme, aspecte esențiale în stilul minimalist în design interior.

Minimalismul ca mișcare în arhitectură a luat amploare între 1960 și 1970 în Statele Unite, ca o reacție la arhitectura expresionistă definită de multitudinea de culorii și detalii îndrăznețe. In prezent, acest stil nu se aplicaă doar în designul interior sau în moda, ci a devenit și un stil de viață care ne dictează alegerile pe care le facem în viața de zi cu zi.

În acest articol, am prezentat caracteristicile și am oferit poze sugestive despre cum să aduci stilul minimalist în apartament.

Continut sugerat: design interior rustic

Caracteristici stil minimalist în design interior

Linii curate, simplitate, ordine și principiul less is more, sunt câțiva dintre termenii și conceptele care ne vin imediat în minte atunci când ne gândim la amenajări interioare minimaliste. Spațiile sunt inundate de liniște și de o frumusețe nemărginită, oferită de un decor alb și pur, cu puține elemente de design.

 Stilul minimalist în amenajări interioare presupune înlăturarea obiectelor care aglomerează spațiul. Decorul se reduce la esențial, atât în ceea de privește cantitatea de piese de mobilier, cât și când vine vorba de liniile și de forme. Ideea de bază este să te concentrezi doar pe ceea ce contează cu adevărat și să elimini surplusul. Designul interior minimalist este sinonim cu spații bine echilibrate și odihnitoare care să ofere relaxare după o zi petrecută în jungla orașului.

Când a apărut stilul minimalist în design interior?

Atunci când vrei să abordezi stilul minimalist în apartament, scopul este să obții funcționalitate prin cât mai puține elemente de design. Să ai piese de mobilier care să îndeplinească mai multe funcții. Prin urmare, putem spune că stilul minimalist se încadrează perfect într-un apartament de mici dimensiuni sau în spații de lucru restrânse, unde un decor simplu sporește productivitatea. De asemenea, într-un apartament amenajat în stil minimalist, curățenia devine o sarcină mai plăcută pentru că sunt puține articole de mobilier de șter sau de mutat.

Cum arată un apartament amenajat în stil minimalist?

Pornind de la caracteristicile pe care le-am analizat mai sus, devine ușor să-ți amenajezi un apartament în stil minimalist dacă ții cont de câteva reguli simple.

Stilul minimalist în design interior definește un spațiu deschis, aerisit, cu lumină naturală din abundență. Mobilierul este aranjat astfel încât să ofere priveliște asupra întregului spațiu. Pe lângă procesul de simplificare și de reducere a formelor, culorile sunt un aspect esențial. Astfel, dacă vrei să aduci stilul minimalist în apartament, trebuie să utilizezi o paletă de culori neutre. Prima dată ar trebui să-ți concentrezi atenția pe piesele de mobilier, care sunt elemente definitorii într-un stil de amenajare interioară.

Stilul minimalist în apartament se deosebește prin prisma mobilerului simplu, fără ornamente sau cu mânere cu un anumit design sau inserții. Odată ce ai ales un stil de minimalist în design interior, trebuie să renunți la decorațiunile în exces, la bibelouri sau la alte elemente cu forme variate. Pentru un spațiu cât mai aerisit  care să transmită eleganță, optează pentru mobilier multifuncțional cu forme clare. În amenajări interioare minimaliste primează principiul, calitate, nu cantitate.

Cum arată un apartament amenajat în stil minimalist?

Într-o locuință amenajată în stil minimalist se remarcă o paletă de culori neutre, subtile, care aduc liniște și ordine. Chiar dacă ești tentant, evită pe cât posibil nuanțele luminoase care ar atrage imediat atenția. Poți să adaugi decorațiuni interioare pastel pentru a nu avea doar culori neutre.

În ceea ce privește pardoseala, stilul minimalist în amenajări interioare presupune includerea de plăci de ceramică în nunațe de gri sau în culoarea lemnului sau parchet deschis la culoare. Ferestrele sunt mari, de formă dreptunghiulară pentru a facilita pătrunderea luminii. Rama este albă sau gri, iar ușile sunt din sticlă.

Citiți acest articol: design interior casă în stil contemporan

Materiale și texturi specifice stilului minimalist

Dacă vrei să abordezi un stil minimalist în design interior trebuie să știi că va trebui să utilizezi materiale naturale, precum lemnul, piatra și metalul. Ele adaugă textură și căldură în spațiu și te conectează cu liniștea naturii. De asemenea, într-o locuință amenajată în stil minimalist ai posibilitatea să combini materialele tradiționale cu cele moderne. Prin urmare, poți să ai în interior, materiale tradiționale, precum ceramica, piatra și lemnul și materiale moderne, precum oțel, crom și sticlă.

Materiale și texturi specifice stilului minimalist

Deoarce ești limitat în ceea ce privește imprimeurile și nu vrei să ai un decor monocromatic, atunci poți să incluzi diverse texturi pentru a crea interes vizual în spațiu. Te poți orienta către o vopsea cu aspect mat sau lucios. De asemenea, mai poți alege cuverturi sau perne în culori vibrante pentru a obține contrast.

Culori potrivite pentru amenajări interioare minimaliste

În amenajări interioare minimaliste va trebui să utilizezi o paletă de culori neutre, precum alb, gri și bej care ajută la crearea unei senzații de calm și în același timp evidențiază celelalte elemente care alcătuiesc designul interior. Aceste culori vor fi prezente la nivelul pereților, tavanului, podelelor și vor crea un contrast subtil cu piesele de mobilier și obiectele decorative. Poți să urmezi combinația de alb – negru care va oferi eleganță spațiului, fiind în același timp și o expresie a stilului minimalist.

Albul se combină armonios cu lumina naturală care pătrunde prin ferestre largi, pe când negrul, care este prezent în elementele de decor, evocă rafinament. În afară de alb și negru mai poți opta pentru culori precum bronz sau bej. Dacă simți nevoia să adaugi interes vizual în cameră poți combina albul cu o culoare vibrantă precum roz pal sau turcoaz.

Piese de mobilier în amenajări interioare minimaliste

Alegerea de mobilă în stil minimalist în design interior este o sarcină ușoară, deoarece urmează principiul menționat mai sus, ceea ce înseamnă un număr de redus de piese. În cele mai multe cazuri, o singură piesă va ieși în evidență în fiecare cameră. În rest, celelalte servesc ca elemente complementare care înconjoară piesa centrală.

Într-un living amenajat în stil minimalist se regăsește o masă de cafea cu blat rotund alb din ceramică și bază din lemn, care este în ton cu picioarele canapelei. Pentru a se încadra în decor, recomandarea este să alegi o canapea de culoare gri. Televizorul poate sta pe un suport din metal pe peretele din fața canapelei, iar în stânga și în dreapta acestuia să amplasezi două trei rafturi pe care să așezi plante curgătoare sau o vază neagră din ceramică.

Într-o bucătărie amenajată în stil minimalist se observă ferestre largi care favorizează pătrunderea luminii, o insulă cu scaune de bar cu spate pivotant într-o culoare mai închisă a lemnului, vesela de porțelan și polițe cu plante curgătoare.

Piese de mobilier în amenajări interioare minimaliste

Într-o baie amenajată în stil minimalist se regăsesc dulapuri verticale în care poți depozita lucururile care erau lăsate la vedere pe etajere, iar pentru un spațiu cât mai ordonat, poți să așezi în dulap organizatoare pentru sertare.

Decorațiuni interioare în stil minimalist

Stilul minimalist în apartament se observă imediat prin prisma interioarelor libere. Decorațiunile interioare sunt puține la număr. Se recomandă un tablou sau o vază într-o formă simplă și elegantă. Pe masa din living mai poți include ghivece cu plante de aceeași dimensiune, formă și culoare. Oglinzile în schimb, sunt un obiect de decor important în stilul minimalist. Alege o oglindă îngustă de podea, cu o ramă metalică pe care să o amplasezi într-un colț al camerei.

Corpuri de iluminat în stil minimalist

În amenajări interioare minimaliste se pune accent pe utilizarea luminii naturale. Corpurile de iluminat sunt prezente în forme geometrice simple și linii drepte, cu abajur din bambus sau din metal negru. Se folosesc de asemenea lămpi suspendate cu pandantiv. Poți să incluzi lămpi de podea și de masă, cu siluete subțiri și cu brațe reglabile pentru un aspect funcțional și estetic.

O altă variantă este să integrezi lumina în mobilier. De exemplu, iluminarea pe marginea scărilor sau sub dulapurile din bucătărie oferă caracter unei locuințe amenajate în stil minimalist.

Corpuri de iluminat în stil minimalist

Living amenajat în stil minimalist

Pentru a-ți amenaja livingul în stil minimalist trebuie să ai puține piese de mobilier, așa cum am spus mai sus. Lumina are un rol important în design. Pentru a obține un efect interesant poți să incluzi spoturi încastrate în tavan sau scafe. De regulă pentru pardoseală se folosește parchet în culori neutre.

O idee de amenajare a unui living în stil minimalist presupune să combini o canapea albă cu un covor în nuanțe pastelate, și o măsuță de cafea din lemn natural pentru un aspect calm și elegant. Pe perete poți să așezi tablouri cu artă modernă pe care să le luminezi cu spoturi. Iar pentru a personaliza spațiul, poți opta pentru un fotoliu roz pal sau turcoaz.

Citiți acest blog: Amenajări Interioare Apartamente Mici

O altă idee de amenajare a unui living în stil minimalist presupune includerea unui șemineu decorativ, iar pe peretele de lângă să folosești vopsea în nuanțe neutre.  În continuare, poți adăuga culoare spațiului prin amplasarea de plante în ghiveci. Accentuează un colț în living prin așezarea unei plante înalte de cactus. În centrul camerei optează pentru o măsuță de cafea pe care să pui câteva cărți și o ferigă.

Dormitor amenajat în stil minimalist

Dormitor amenajat în stil minimalist

Într-un dormitor amenajat în stil minimalist se păstrează aceeași direcție cromatică, prin culori neutre care să transmită liniște și confort. Piesele de mobilier sunt prezente în forme simple. Dressingul de culoarea lemnul deschis este încorporat în perete pentru a nu aglomera spațiului. Nu este necesar ca patul să aibă tăblie, iar noptierele sunt prezente în forme organice, expuse de o parte și de cealaltă a patului. O altă idee de amenajăr interioare minimaliste presupune așezarea unui pat cu baldachin alb cu profil subțire care ajunge până la tavan pentru un efect deosebit în dormitor. Lenjeria de pat poate fi albă sau cu broderie. Din acest decor nu poate lipsi o măsuță cu picioare subțiri și un covor cu model geometric.

Un dormitor amenajat în stil minimalist mai poate avea pereții de culoare albă și un amestec de tonuri de lemn la nivelul patului și al noptierelor. În ceea ce privește corpul de iluminat poți integra o aplice din alamă și o lampă cu pandantiv care conturează o atmsoferă primitoare și relaxantă. Poți să creezi interes vizual în spațiu prin amplasarea unei pături colorate sau a unei lămpi de podea aurie montată în apropierea patului, și obții astdel o atmosferă ideală pentru o lectură relaxantă.

Bucătărie amenajată în stil minimalist

Bucătărie amenajată în stil minimalist

Liniile curate și simple sunt aspecte definitorii în stilul minimalist în design interior. Optează pentru dulapuri cu suprafață clară pentru un aspect elegant. Mânerele să urmeze același principiu – cât mai simple și elegante. Poți să oferi interes spațiului prin introducerea unor accente de lemn sau finisaje din alamă. Adaugă de asemenea artă vintage și ghivece cu plante pentru un strop de culoare. Rămânem în zona de culoare, unde recunoaștem contribuția albului pentru bucătării minimaliste, dar poți să incluzi nuanțe îndrăznețe pentru un aspect interesant. Ideea este să recurgi la o singură culoare saturată și să aduci tonuri neutre sau în culoarea lemnul pentru echilibru. De asemenea, nuanțele discrete de albastru sau verde sunt perfecte pentru a adăuga personalitate unei bucătării minimaliste.

Baie amenajată în stil minimalist

Baie amenajată în stil minimalist

O baie minimalistă este curată, are un miros de proaspăt și emană eleganță. Se remarcă finisajele din piatră naturală sau plăci de ceramică cu aspect de marmură în culori neutre. Se observă și sticla în zona corpului de baie și oglinda cu ramă aurie într-o formă ovală.

Una dintre cele mai rapide modalități de a oferi interes vizual într-o baie amenajată în stil minimalist este să creezi puncte de accent prin evidențierea instalațiilor sanitare sau a corpurilor de iluminat. O lampă suspendată simplă sau aplice în forme delicate sunt alegeri perfecte atât din punct de vedere al designului, cât și al funcționalității.

Sfaturi în amenajarea unei locuințe în stil minimalist

Adesea, în baie, stilul minimalist poate transmite senzația de spațiu rece, motiv pentru care recomandăm să incluzi elemente naturale precum lemnul.  Alege un lemn de esență tare ca de exemplu bambus. Poți folosi lemnul pentru a crea un perete de accent sau pentru o parte din pardoseală.

Sfaturi în amenajarea unei locuințe în stil minimalist

Pentru a te asigura că obții stilul minimalist în apartament, aplică următoarele sfaturi:

Creează un spațiu ordonat

În amenajări interioare minimaliste se remarcă obiecte de design funcționale și estetice. Astfel, trebuie să elimini tot ce nu folosești regulat și să păstrezi doar elemente esențiale.

Utilizează o paletă de culori neutre

Culorile neutre, precum alb, gri, bej sau negru sunt caracteristice stilului minimalist. Acestea oferă o bază calmă, permițând altor elemente să iasă în evidență prin textură sau formă.

Investește în mobilier de calitate

 Mobilierul minimalist este de obicei simplu, cu linii curate și forme geometrice.

Asigură-te că există spațiu deschis

Un apartament amenajat în stil minimalist implică spații aerisite și deschise. Încearcă să păstrezi cât mai mult spațiu liber între mobilier și evită aglomerarea. Utilizează mobilier multifuncțional pentru a maximiza spațiul.

Folosește texturi și materiale naturale

Pentru a adăuga interes și profunzime designului, folosește materiale naturale, cum ar fi lemnul, piatra sau metalul. Texturile subtile pot adăuga căldură și varietate fără a încărca vizual spațiul.

Atrix Concept – studio de design interior

Suntem un studio de design interior din București cu o experiență vastă în amenajarea locuințelor și spațiilor cu destinație comercială, incluzând proiecte Horeca, saloane de înfrumusețare, clinici medicale, etc. Ne-am remarcat în industrie prin seriozitatea oferită și rapiditate în execuția proiectelor și am reușit întotdeauna să ne adaptăm la cerințele și nevoile clientului și am dezvoltat un concept de amenajare care a întrecut așteptările. Suntem empatici, îți ascultăm clar nevoile și îți oferim soluții pentru a dezvolta un proiect care să-ți reflecte personalitatea.

Blog recomandat: Stil Eclectic Design Interior

Contactează-ne acum la numărul de telefon afișat pe site, printr-un email sau prin completarea formularului și îmbrățișează calitatea Atrix Concept.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top