Amenajarea unui apartament în stil rustic: Sfaturi și idei practice

amenajari interioare rustic
5/5 - (1 vote)

După mai multe ore petrecut pe diverse site-uri de amenajare, conturi de social media ale studiourilor de design și după vizualizarea mai multor proiecte de case sau apartamente te-ai decis să-ți amenajezi locuința în stil rustic. Cu toate acestea, nu ți-ai format încă o imagine de ansamblu cu designul final, nu ești încă sigur de finisaje, materiale și alte elemente care alcătuiesc designul interior, și mai mult decât atât, nu vrei ca locuința ta să arate ca o cabana turistică.

Atunci acest articol este exact ce ai nevoie, deoarece cuprinde informații utile despre cum să-ți amenajezi un apartament sau o casă în stil rustic, cu ce trebuie să începi și care sunt elementele care definesc acest stil. Mai mult decât atât, am inclus și poze sugestive cu apartamente și case amenajate în stil rustic.

Nume(Required)
Când a aparut stilul rustic

Când a aparut stilul rustic și prin ce se caracterizează?

Stilul rustic își are orginea în secolul al XIX-lea, atunci când primii coloniști din SUA au început să-și construiască case la marginea orașelor. În amenajare nu se foloseau multe elemente deoarce spațiile nu aveau dimensiuni mari.

În prezent, stilul rustic s-a schimbat destul de mult, adaptându-se la nevoile oamenilor. S-au mai păstrat însă câteva direcții precum includerea în design a pieselor cu aspect vechi care oferă farmec locuințelor contemporane.

Obțineți mai multe idei pentru Design Interior Bucătărie

Cum arată un apartament amenajat în stil rustic?

Cum arată un apartament amenajat în stil rustic?

Un apartament amenajat în stil rustic este definit de frumusețea naturală a decorului. Accentul este pus pe crearea unei atmsofere calde, oferită de prezența materialelor naturale, precum lemn, piatră, a textile din fibre naturale ca de exemplu, pânză sau iută și alte elemente organice. Se regăsesc covoare țesute manual, draperii, etc. Nuanţele pământii, desprinse din natură sunt, de asemenea, caracteristice stilului rustic.

Materiale specifice stilului rustic

Perfecțiunea iese din discuție, motiv pentru care nu ar trebui să-ți faci griji despre linii drepte și clare. O locuință amenajată în stil rustic se evidențiază prin caracterul autentic al elementelor de design. Astfel, de la noduri în piesele de mobilier, până la rugina de pe metalul folosit la fabricarea unor rafturi de mobilier, toate aceste imperfecțiuni conturează un sentiment și o stare de confort într-o cameră.

Materiale specifice stilului rustic

Printre materialele folosite cel mai mult la amenajarea unei locuințe în stil rustic menționăm lemnul, fiind de asemenea și principalul element, care contribuie la crearea unui cadru cât mai natural. Îmbină estetica tradițională cu cea funcțională și oferă rezistență în timp. Se folosește, atât la fabricarea pieselor de mobilier, cât și la pardoseală, elemente decorative precum grinzi sau riflaje.

De cele mai multe ori, decoraţiunile din lemn sunt lucrate manual, ceea ce oferă un farmec aparte unui apartament sau case decorate în stil rustic.

Un al material specific unei amenajări în stil rustic este metalul, acesta contribuind la crearea unui spațiu unic. Într-un apartament amenajat în stil rustic, mânerele de la dulapuri sunt confecționate din metal. De asemenea mai sunt prezente biblioteci din metal, mese de cafea sau alte elemente decorative ce cuprind metal.

Sticla poate adăuga, de asemenea un aspect rustic locuinței tale. Chiar dacă reflectă mai mult stilul contemporan, poți avea uși și ferestre mari din sticlă pentru a permite luminii naturale să pătrundă în interior și pentru a oferi un aspect ușor elegant. De altfel, îți va oferi o vedere minunată asupra curții și grădinii.

Un alt element care se regăsește în amenajarea unui locuințe în stil rustic este piatra. Poți opta astfel pentru pereți decorativi din piatră, care se va potrivi perfect cu lemnul și metalul prezente în interior. Este recomandat ca piatra să fie utilizată în formă brută, deoarece se va încadra mult mai bine într-un decor natural.

De asemenea, într-un apartament amenajat în stil rustic se vor regăsi plante, precum bumbac, in sau spice de grâu care vor contribui la crearea unui aspect rustic și tradițional.

În această secțiune vorbim despre Amenajare care trăiește cu șemineu. Pentru mai multe informații, faceți clic pe linkul Amenajare living cu șemineu.

Piese de mobilier potrivite pentru stilul rustic

De exemplu, lenjeria de pat trebuie să fie din in sau din bumbac organic, și în culori neutre. La fel și fețele de pernă sau de masă, draperii sau covoare. Toate acestea vor fi prezente fără imprimeuri, în nunațe pământii.

Pentru un plus de lux, alege o cuvertură din blană artificială pentru o canapea și un covor țesut cu model pentru a completa aspectul camerei. De asemenea, poți să folosești un covor pentru a acoperi podeaua din lemn care să ofere în acelați timp căldură spațiului.

Piese de mobilier potrivite pentru stilul rustic

Piesele de mobilier care se întâlnesc în amenajarea stilului rustic sunt confecționate din lemn masiv cu aspect vechi, fără decoratiuni. Sunt prezente, de asemenea rafturi în spații precum bucătărie sau living.

O piesă de mobilier uzată cu o vechime de mai bine de 10 ani se va încadra perfect într-un apartament amenajat în stil rustic. Ia în considerare rafturi cu nervuri sau podele inegale, deoarece stilul rustic înseamnă caracterul autentic al elementelor de design. Îmbrățișează imperfecțiunile organice și lasă-le să fie prezente în piese de mobilier, decorațiuni și altele.

Mesele de cafea din lemn, scaunele cu spătar înalt, dulapurile, comodele pentru TV cu aspect vechi sau bibliotecile sunt exemple de mobilier care se potrivesc într-un decor rustic. De asemenea, poţi adăuga și decoraţiuni sau mobilier cu finisaje din fier forjat, care vor accentua atmosfera într-un spațiu rustic.

Pe lângă acestea, amenajarea unei case în stil rustic ar trebui să cuprindă un dressing sau rafturi prinse în pereți cu aspect învechit. Sunt prezente de asemenea, canapele spațioase în nuanțele nisipului sau maro.

Dacă sunteți în căutarea unor idei interesante pentru amenajarea interioară a unui apartament cu două camere, faceți clic pe link-ul amenajarea unui apartament cu 2 camere

Un alt principiu al designului rustic este utilizarea luminii naturale pentru ilminarea spațiului, motiv pentru care trebuie să te orientezi pentru ferestre mari care să permită pătrunderea luminii în interior. Pentru a te bucura de acest aspect, dar și de un decor estetic, poți opta pentru adăugarea unor rame din lemn sau în culori specifice acestui stil.

Culori potrivite pentru un apartament în stil rustic

Culori potrivite pentru un apartament în stil rustic

Alegerea culorilor pentru amenajarea unui apartament în stil rustic are ca scop crearea unui aspect natural prin combinarea unei atmosfere contemporane cu una dintr-o cabană de munte.

Paleta de culori potrivită pentru un decor rustic este compusă din nuanțe predominant neutre. Sunt prezente tonuri pământii precum verde, maro, gri, ocru, etc. În combinație cu alte elemente decorative din cameră se creează o atmsoferă caldă și primitoare care invită la relaxare și la timp petrecut în compania familiei sau prietenilor.

Într-un apartament amenajat în stil rustic nu vei întâlni niciodată culori vii, țipătoare, care să iasă în evidență. Însă, asta nu înseamnă că ești obligat să folosești doar nunațe de maro, bej sau altele. Poți oferi constraste prin elementele de decor. Poți folosi astfel ghivece de flori colorate sau plante de dimensiuni mari. De asemenea mai poți integra culori în lenjeria de pat, perdele, covoare, etc.

Decorațiuni interioare în stil rustic

Nu uita de șemineu și candelabrele confecționate, în mare parte, din metal, care completează perfect întregul peisaj. La acestea se adaugă scaunele și fotoliile tapițate, care creează o atmoferă caldă și ideea de cămin primitor, atât pentru cei ce locuiesc acolo, cât și pentru musafiri.

Un alt principiu al designului rustic este utilizarea luminii naturale pentru ilminarea spațiului, motiv pentru care trebuie să te orientezi pentru ferestre mari. Pentru a te bucura de acest aspect, dar și de un aspect estetic, poți opta pentru adăugarea unor rame din lemn sau în culori specifice acestui stil.

Corpuri de iluminat în stil rustic

Corpuri de iluminat în stil rustic

Într-o casă amenajată în stil rustic, se recomandă lămpi suspendate din abajur din materiale naturales au metal. Prin urmare, simpla adăugare a unor corpuri de iluminat cu efecte deosebite poate oferi camerei un farmec aparte. Poți să amplasezi și un candelabru într-un living pentru a oferi un plus de eleganță și personalitate spațiului. De asemenea, poți alege lampi de masă pentru living.

Living amenajat în stil rustic

Într-un living amenajat în stil rustic se vor regăsi elemente precum grinzile din lemn sau pardoaseala care prezintă, atât particularități funcționale, cât și estetice. În amenajarea unui living în stil rustic mai regăsim o canapea realizată dintr-un material moale.

O caracteristică importantă a stilului rustic este pardoseala. Aceasta poate fi din lamele din lemn cu nodurile lăsate la vedere, și în culori precum gri sau maro. O variantă îndrăzneață presupune să combini ceramica cu parchetul.

În ceea ce privește mobilierul, într-un living amenajat în stil rustic întâlnim piese din lemn masiv cu aspect vechi. O variantă ar fi să alegi produse uzate și să le oferi o nouă utilitate, de exemplu un cufăr vechi se poate folosi ca măsuță de cafea. De asemenea, nu ar trebui să lipsească un dulap și o masă cu scaune și o bancă.

Dacă livingul nu este foarte încăpător atunci recomandarea este să iei în considerare utilizarea pieselor de mobilier funcționale.

Living amenajat în stil rustic

Covoarele cu motive florare definitizează aspectul rustic în living. De asemenea, covoarele fine, din blană de oaie sau de urs sunt alegerea ideală pentru un living amenajat în stil rustic.

Referitor la corpul de iluminat poți opta pentru un candelabru din fier forjat pus în centrul tavanului. Iar în ceea ce privește decorațiunile interioare sunt prezente blănuri de animale sau trofee de vănătoare, dacă este cazul. Nu lipsesc, lustrele cu abajur din lemn, vasele de lut, tablouri cu peisaje, rame foto din lemn sau ghirlande confecționate din crenguțe mici.

Pereții pot fi acoperiți cu lambriuri sau cu vopsea cu efect de patină. Tavanul camerei poate fi decorat cu grinzi de lemn. Cadrele ușii și ale ferestrei pot fi realizate tot din lemn cu aspect vechi. Pentru zona de birou poți să așezi un cufăr din lemn și un ulcior.

Dormitor amenajat în stil rustic

Prin reutilizarea tăbliei de la un pat mai vechi și așezarea de coarne false sau plasarea neglijent a covoarelor țesute pe podea sunt doar câteva aspecte în amenajarea unui dormitor în stil rustic. În cazul în care ai resturi de lemn poți să le folosești pentru a crea un lambriu, sau poți să mergi într-o piață de vechituri unde vei găsi adevărate opere de artă pentru un interior rustic.

Într-un dormitor amenajat în stil rustic regăsim piese de mobilier într-o nuanță caldă a lemnului alături de materiale precum piatră, fier forjat, blană, țesături cu motive florale, etc. Cadrul patului este prezent în nunațe pământii. Peretele este îmbrăcat într-un tapet înspirat dintr-un peisaj de pădure și alături sunt tablouri cu animale.

Lenjeria, covoarele și alte obiecte decorative precum coșurile sau husele de pernă sunt lucrate manual și conturează o atmosferă caldă și primitoare. Noptierele pot fi prezente în nunațe de gri închis oferind contrast în dormitor. Iar dacă pui deasupra patului o decorațiune împletită din lmen, obții numaidecât un dormitor amenajat în stil rustic. De asemenea, grinizle din lemn sunt o variantă estetică pentru a crea o atmsoferă rustică prin caracterul autentic al lemnului.

Dintr-un decor rustic nu lipsește o comodă veche și o oglindă cu un design specific unei anumite perioade. Pentru a completa un interior rustic poți să incluzi un scaun tapițat pe care să-l așezi lângă o fereastră cu ramele din lemn închis. Vopseaua cu aspect de pete folosită pe comode și cufăr este o altă opțiune pentru a oferi farmec unui dormitor amenajat în stil rustic.

Dacă sunteți în căutarea unor idei interesante pentru amenajarea interioară a saloanelor de înfrumusețare, faceți clic pe linkul amenajarea interioară ale unui salon de înfrumusețare.

Baie amenajată în stil rustic

Baie amenajată în stil rustic

Când ne gândim la o baie amenajată în stil rustic, ne vin în minte suprafețe metalice cu aspect de patina care transmit confort și relaxare. Astfel, stilul rustic poate transforma o baie aparent simplă într-un spațiu plin de farmec. În plus, dacă baia nu este foarte mare, decorul rustic este ideal pentru că nu încarci spațiul cu multe obiecte decorative.

Dacă apartamentul nu este finisat și în baie se văd pereții din cărămidă, atunci o idee de amenajare a unei băi în stil rustic este să lași acești pereți la vedere.  Dacă nu ești în acest stadiu, atunci o altă idee este să adaugi lambriuri sau chiar un tapet din carămidă pentru a crea un aspect rustic. O altă piesă care definește aspectul rustic este oglinda. Confecționată dintr-un metal negru, conferă unei băi un aspect dur și original. Pentru contrast poți opta pentru gresie și o chiuvetă de culoare albă.

Sfaturi în amenajarea unei locuințe în stil rustic

O ușă de hambar așa cum ai văzut în filmele western este o opțiune ideală pentru a amenaja o baie în stil rustic. Aceste uși sunt funcționale, prezentând rezistență în timp, și în același timp adaugă interes spațiului.

Designul rustic înseamnă îmbrățișarea texturilor brute, materialelor nefinisate și elementelor naturale. Astfel, poți introduce cu succes o chiuvetă într-o formă din piatră de calcar, care se potrivește de minune cu un mobiler cu aspect vechi.

Într-o baie cu aspect rustic se vor observa tot felul de antichități care conferă un aspect deosebit. Un exemplu este cada clasică cu picioare alături de o masă din lemn de culoare închisă pe care să așezi un vas de lut plin cu flori de camp. Într-o baie amenajată în stil rustic se mai regăsește un dulap de epocă cu uși din sticlă.

Sfaturi în amenajarea unei locuințe în stil rustic

Pentru a-ți amenaja locuința în stil rustic, asigură-te că ții cont de sfaturile următoare:

Urmează un design curat și ordoant

Simplitatea stă la baza amenajării unei locuințe în stil rustic. Folosește o paletă de culori neutre, texturi din lemn și câteva imprimeuri.

Combină materialele

Cuprul și lemnul arată minunat împreună, creând un aspect deosebit în casă. De exemplu, texturile de scoarță din piesele de mobilier împreună cu o vază din piatră vor oferi camerei un aspect interesant

Folosește lemn reciclat

Lemnul este un material care se folosește în amenajarea unei case în stil rustic, însă trebuie să optezi pentru lemn cu aspect vechi pentru a conferi textură și adâncime spațiului.

Include culori calde

Culorile pământii, tonurile calde din natură se potrivesc perfect într-o casă amenajată în stil rustic. Alege nuanțe precum maro, bej sau ocru pentru a crea o atmosferă relaxantă și primitoare.

Păstrează echilibrul

În timp ce adaugi elemente rustice încearcă să păstrezi un echilibru cu cele din stilul contemporan.

Atrix Concept – studio de design interior

Atrix Concept este un studio de design interior din București recunoscut în domeniu pentru seriozitate și rapiditatea de execuție a proiectelor. De-a lungul timpului am realizat mai multe proiecte de amenajare, de la locuințe, până la clădiri de birouri, spații comerciale și horeca, și am reușit să surpindem prin estetica și funcționalitatea spațiilor.

Contactează acum Atrix Concept la numărul de telefon afișat pe site, printr-un email sau prin completarea formularului și bucură-te de un spațiu amenajat care să-ți îndeplinească așteptările.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top