Ce este stilul Rococo în design interior și cum să oferi un aspect elegant casei tale

Ce este stilul Rococo în design interior și cum să oferi un aspect elegant casei tale
5/5 - (1 vote)

Un candelabru suspendat cu structură elegantă din cristal, sfeșnice, oglinzi cu rame aurii și picturi în ulei, sunt câteva elemente care definesc stilul Rococo în desgin interior. Dacă  ești atras de un decor luxuriant, cu pereți acoperiți cu tapet colorat și diverse ornamente care să îmbrace piesele de mobilier, atunci ai ajuns unde trebuie. Descoperă în acest articol ce înseamnă stilul Rococo în design interior și cum să oferi un aspect locuinței tale care să te bucure și să te inspire de fiecare dată când ajungi acasă.

Nume(Required)

Ce este stilul Rococo și când a aparut?

Stilul Rococo în design interior a apărut ca o mișcare arhitecturală și de artă în secolul al XVIII – lea, în Franța. Uterior s-a răspândit în Germania și în alte țări din Europa. Denumirea sa provine de la cuvântul francez „rocaille” și din stilul Italian „Baroc” care reprezintă detaliile complicate folosite în mulaje și lucrări de piatră.

La începuturile sale, stilul Rococo se folosea în peisagistică la crearea unui model aristocrat în grădini, iar apoi a început să fie folosit la decorarea pereților, și odată cu trecerea timpului a început să îmbrace locuințele burgheze.  Până în 1735, acesta a devenit stilul preferat de amenajare interioară al aristocraților.

Ce este stilul Rococo și când a aparut?

Caracteristici ale stilului Rococo în design interior

Rococo este un stil opulent, în care se remarcă decorațiunile cu forme grațioase menite să atragă atenția și să ofere eleganță spațiului. Astfel, dintr-un living amenajat în stil Rococo se regăsesc candelabre de mari dimensiuni, sfeșnice, oglinzi, picturi în ulei și multe altele. Pereții sunt un element cheie în stilul Rococo în design interior. Adesea sunt prezenți în culori vibrante precum turcoaz, mov, verde, roz, sau sunt acoperiți cu tapet cu motive florale, angelice sau pastorale. Cel mai frecvent se utilizează trandifiri, bujori, iris și lalele care oferă eleganță prin forma petalelor și culoarea acestora.

Vă sugerăm să vizitați pagina stilul neoclasic în design interior

Caracteristici ale stilului Rococo în design interior

Profilele decorative și plafoanele sunt de asemenea elemente specifice stilului Rococo în design interior care oferă un aspect somptuos oricărei încăperi.

Asocierea cu Stilul Baroc

Stilul Rococo a evoluat din baroc. A eliminat tonuri închise, dar a păstrat aceeași direcție de stil, menită să creeze un decor remarcabil prin prisma formelor și a culorilor care atrag imediat atenția.

Mobilierul rococo este mai mic decât mobilierul baroc. Forma și dimensiunea pieselor de mobilier ale stilului Rococo au venit ca în opoziție cu extravaganța stilului Baroc. De asemenea, arhitecții și desingerii de interior au dat numele unor sub-stiluri ca: Chippendale care a combinat stilul Rococo cu cel gotic chinez.

Mobilierul rococo este elegant, delicat, decorat cu motive aurii. Formele sunt mult mai mici și sofisticate. Aplice din sticlă, comode din lemn pastelat și fotolii moi tapițate cu materiale pastelate au umplut palatele și casele oamenilor bogați. Mesele erau decorate cu vase porțelan simple sau cu motive florale.

Cum recunoști stilul Rococo în designul interior?

În prezent, stilul Rococo în design interior este apreciat de cei care investec în calitate pentru a avea un spațiu demn de locuințele din epoca burgheziei. Desigur, pentru a aborda stilul Rococo ai nevoie de un spațiu generos pentru a nu părea prea încărcată camera când vei începe să amenajezi.

„Dacă doriți un Design Interior Oriental, faceți clic pe linkul Design Interior Oriental.”

Cum recunoști stilul Rococo în designul interior?

Stilul Rococo în design interior este recunoscut prin prezența sculpturilor sub diferite forme, precum frunze de acant, flori, scoici, sculpturi în formă de C și S, etc. Alte elemente cheie ale stilului sunt luminozitatea camerei oferită de corpuri de iluminat masive, linii curbate și diverse inserții cu influențe gotice sau clasice.

Stilul Rococo a renăscut cu o abordare mai modernă, folosind culori și modele simple, dar păstrând eleganța și luxul stilului din secolul al XVIII – lea. Elementele stilului contemporan sunt asemănătoare celui vechi, dar accentul pică mai mult pe utilizarea culorilor, acestea fiind mai vibrante și mai bogate.

Cum îți amenajezi apartamentul în stil Rococo

Stilul Rococo se observă imediat prin prezența elementelor decorative ample. O locuință amenajată în stil Rococo conține piese de design impozante prin formă, dimensiune și culoare și linii curbate care oferă dinamism spațiului și o eleganță nemărginită.

Stilul Rococo în design interior se caracterizează prin luxul absolut pe care îl oferă fiecărei încăperi. Combinația de culori alături de finisaje și obiecte decorative vor crea un decor remarcabil care te va bucura și îți va oferi relaxarea de care ai nevoie.

Cum îți amenajezi apartamentul în stil Rococo

În amenajarea unei case sau apartament în stilul Rococo, atenția se îndreaptă către elementele cheie ale acesteia. Ornamentarea bogată nu lipsește niciodată, folosindu-se culori vi, cu contururi aurii care oferă o direcție elegantă. Astfel într-o amenajare în stil Rococo, un alt element important este forma impresionantă a pieselor de mobilier. Acestea prezintă forme și linii rotunjite, fără colțuri ascuțite, cu accente sculptate, cu scopul de a evidenția aspectul regal. Spătarele și brațele canapelelor și ale scaunelor au forme curbate pentru a accentua decorul elegant. De asemenea, ornamentele regăsite pe mobilier, oglinzi și candelabre, precum volutele și arabescurile, sunt definite de linii curbe și sinuoase care înnobilează fiecare încăpere.

Obiectele decorative sunt și acestea prezente în forme și detalii deosebite, având un desing unic. Astfel, într-o cameră amenajată în stil Rococo vei întâlni ceasuri elegante  de perete, de formă ovală cu rama aurie sau din lemn închis la culoare, candelabre și oglizi mari menite să impresioneze și să atragă atenția oricui.

Stilul Rococo cu influențe contemporane

Stilul Rococo cu influențe contemporane

Stilul Rococo în design interior poate fi integrat cu ușurință într-o locuință contemporană. Formele mobilierului vor oferi un aspect deosebit într-o cameră amenajatp în stil minimalist. De exemplu, poți așeza bibelourile și alte decoarațiuni specifice pe măsuța de cafea din living sau pe piesele de mobilier.

De asemenea, oglinzile cu rame bogate vor înfrumuseța spațiul. La fel și tablourile și pictura pe tavan. Trebuie doar să ai grijă ca stilul Rococo să nu domine și să nu ofere senzația de spațiu agloemerat.

Pentru pasionații de artă, stilul Rococo se potrivește de minune, dar nu trebuie uitat faptul că acest mod de amenajare interioară necesită o invenstiție mai mare, dar rezultatul final va fi impresionant, având note elegante și regale.

„Dacă sunteți interesat de design interior lemn, faceți clic pe linkul design interior cu lemn.

Cum arată un apartament amenajat în stilul Rococo

Cum arată un apartament amenajat în stilul Rococo

Urmărind elementele prezentate mai sus și respectând niște reguli de bază, vei putea avea și tu un apartament amenajat în stilul Rococo.

Important este să te concentrezi pe amenajarea locuinței cu forme curbate, în special în formă de C sau S, dar să nu te axezi prea mult pe simetria acestora, deoarece o caracteristică importantă a acestui stil este asimetria. În plus, încă un element definitoriu reprezentativ acestui stil este rotunjirea elementelor decorative și al mobilierului ( colțurile meselor, spătarele fotoliilor sau al canapelelor).

Amenajarea unui apartament în stilul Rococo este reprezentat de spațiile înalte, cu pereți semicirculari, în care se regăsesec ornamente elegante. Înainte de toate, trebuie să iei în considerare proporțiile camerei, gândindu-te și la elementele decorative care să se încadreze în spațiu fără a da senzația de aglomerare. Pentru pereți poți alege dintre picturile manuale sau modele de tapet cu teme florale sau naturale, iar tavanul să-l lași alb și să optezi pentru ancadramente.

Materiale și textile folosite în locuința amenajată în stil Rococo

Materiale și textile folosite în locuința amenajată în stil Rococo

Ca și materiale folosite, trebuie să te îndrepți spre țesături de mătase, satin sau damasc combinate cu motive florale cu auriu. Poți de asemenea să incluzi tematici artistocrate cu accente auzii, argintii și tablouri. Pentru a obține cât mai multă influență in stil Rococo, vei avea nevoie de cât mai multe decorațiuni (ceasuri, obiecte din porțelan covoare colorate, etc.)

Culori folosite în amenajarea unei camere în stil Rococo

Stilul Rococo în design interior este definit de combinația de culori albastru – auriu, verde deschis – roz pal și bej – auriu. Dacă dorești altceva, vei putea folosi alte culori care sunt pe placul tău, dar cu condiția să fie nuanțele pastelate pentru a se combina ușor cu paleta de culori strălucitoare (auriu, argintiu). Iar pentru a aduce o influență clasică în designul interior este indicat să folosești vopsea metalică decorativă.

Culori folosite în amenajarea unei camere în stil Rococo

Aceste culori formează împreună o temă vibrantă, care reprezintă o caracteristică elementară în amenajarea unei camere în stil Rococo. Decorul rafinat reiese din combinația de culori pastelate care se îmbină perfect cu elementele decorative și mobilierul creând o atmosferă elegantă.

Mobilier folosit în locuința amenajată în stil rococo

Mobilierul este unul ușor, cu elemente care ies în evidență și impresionează prin formă și culoare. Adesea se folosește mahonul care oferă un aspect elegant datorită culorii și texturii. O măsuță de cafea din lemn de mahon va reprezenta cu ușurință un punct de accent și va atrage imediat atenția. Pentru a evidenția și mai mult aspectul poate fi acoperită cu catifea, mătase sau brocart. De asemenea, într-o locuință amenajată în stil Rococo se va afla o canapea cu detalii elegante, scaune și mese cu picioare definite și rotunjite. Toate aceste elemente se vor completa reciproc și în final va părea ca un tablou cu artă din perioada burgheziei.

Idei in amenajarea casei in stil Rococo

Idei in amenajarea casei in stil Rococo

Ca să te bucuri la maxim de modul în care îți vei amenaja casă, îți vom oferi câteva sfaturi de care să ții cont pentru a ajunge să ai locuința visurilor tale în stil Rococo. Uită de simetria formelor și aruncă-te în lumea plină de detalii și forme impresionante, care vor acorda locuinței tale un aer boem.

Ia în considerare adăugarea mulajelor ornamentale din jurul ferestrelor și al ușilor combinându-le cu nuanțele strălucitoare de auriu sau argintiu și culori precum alb și bej. Nu uita să alegi culori deschise, pastelate, așa cum este menționat mai sus.  Ai grijă ca mobilierul pe care îl alegi să fie creat în stilul de amenajare Rococo, având detaliile rotunjite, cu tapițeria din mătase sau catifea.

Stilul Rococ în design interior se remarcă prin diversitatea de  tablouri, covoare,oglinzi, ceasuri de peretâ, cât și piese decorative mai mici precum vaze sau boluri. Oglinzile cu ramele aurite și diverse ornamente alături de figurinele decorative din porțelan oferă o notă de rafinament și eleganță.

Îmbrățișează liniile sinuoase și curbate care definesc mobilierul și decorul rococo. Optează pentru piese cu picioare grațios curbate și cu forme ondulate care vor evidenția frumos camera. Tapeul este nelipsit, așa că  nu sta pe gânduri și alege unul cu o tema florală. Dacă nu ești adeptul tapetului poți alege portrete împodobite cu teme clasice sau motive romantice. Astfel de lucrări de artă completează perfect estetica generală a interioarelor rococo, adăugând o notă de eleganță atemporală.

Motive pentru care să alegi stilul Rococo în design interior

Motive pentru care să alegi stilul Rococo în design interior

Stilul Rococo în design interior este sinonim cu eleganța. Mobilierul și decorațiunile în acest stil sunt caracterizate de forme grațioase, linii curbe și ornamente elaborate, care conferă un aer sofisticat oricărei încăperi. De la oglinzi cu rame bogat sculptate la canapele cu tapițfiecareate cu damasc sau catifea, fiecare element aduce o notă de rafinament.

Paleta de culori a stilului Rococo include nuanțe pastelate precum roz, albastru deschis, crem și verde pal. Aceste culori creează o atmosferă caldă și primitoare, ideală pentru un cămin confortabil și stilat. Accente de auriu și argintiu sporesc senzația de lux și splendoare.

Unul dintre cele mai distinctive aspecte ale stilului Rococo este abundența de detalii ornamentale. De la sculpturi intricate pe mobilier la tapeturi cu modele complexe, fiecare element decorativ este realizat cu o atenție deosebită la detalii. Aceste ornamente nu doar că adaugă un farmec aparte, dar creează și o ambianță deosebit de plăcută și relaxantă.

De asemenea, stilul Rococo în design interior este perfect pentru cei care își doresc să aducă un strop de romantism în locuința lor. Luminile difuze, materialele fine precum mătasea și catifeaua, și accentele florale contribuie la crearea unei atmosfere romantice și intime.

Deși stilul Rococo este asociat cu luxul și opulența, el poate fi adaptat pentru diverse preferințe și bugete. Poți opta pentru piese de mobilier și accesorii autentice sau pentru piese în stil contemporan cu accente clasice.

Prin urmare, amenajarea locuinței în stil Rococo nu doar că îți va transforma casa într-un spațiu deosebit de elegant și sofisticat, dar îți va oferi și un mediu plin de armonie și frumusețe, perfect pentru a te relaxa după o zi de muncă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top