Design Interior Stiluri: Creează un spațiu elegant și rafinat

Stilul Contemporan
4.5/5 - (2 votes)

Aunci când vrei să-ți decorezi apartamentul ești tentat să abordezi mai mult design interior stiluri.Te atrag culorile vii, și întotdeauna ai vrut o canapea în culoarea muștarului, însă cu toate acestea, atunci când ai vizitat magazine home&deco atenția ta a fost către piesele strălucitoare sau cu aspect sidefat. Dacă nu știi exact ce design inerior stiluri să adopți, atunci ai ajuns unde trebuie. Am structurat acest acest articol ca un mini ghid de cunoaștere design interior stiluri care să te ajute să-ți amenajezi apartamentul sau casa, astfel încât să fii încântat de fiecare data când păsești în interior.

Nume(Required)
Design Interior Stilul Clasic

Cum alegi degin interior stiluri

Fiecare design interior stiluri are prorprile caracteristice care le fac să fie ideale pentru un anumit stil de viață. Atunci când faci alegerea unui design interior stiluri, trebuie să te cunoști foarte bine, pentru a-ți amenaja un interior care te reperezintă și îți oferă liniștea și relaxarea de care ai nevoie după o zi lungă.

Astfel, design interior stiluri trebuie ales în funcție de caracterul tău, de gusturi și de nevoi, care să te faxă să te simți de când pășești pe holul de la intrare. Este important ca locuința amenajată să-ți reflecte stilul personal. Ești o persoană căreia îi plac picturile murale sau macrameurile? Perfect, lasă asta să se vadă și în stilul de amenajare. Designul interior ales trebuie să vorbească pentru tine, deoarece doar în acest fel te poți simți satisfăcut în locuința ta.

Stilul Modern

Design interior stiluri- Caracteristici ale amenajărilor interioare

Deisgn interior stiluri îți oferă oportunitatea de a crea spații unice și personalizate care reflectă gusturile. Indiferent de stilul pe care îl alegi, designul interior poate transforma complet aspectul și atmosfera unui spațiu să te inspire și să te facă să te simțiți confortabil.  De la minimalismul modern, la opulența clasică întâlnită în stilul glamour, și până la explozia de culori din stilul boho chic, fiecare dintre acestea te ajută să spui în final. Asta este casa visurilor mele!

Stilul Clasic

Stilul clasic se caracterizează prin eleganța și rafinamentul său atemporal. Acesta pune accent pe simetrie, linii curate și detalii ornamentale. Mobilierul clasic, cum ar fi canapelele capitonate și piesele din lemn masiv, este adesea alegerea perfectă pentru acest stil. Culoarea predominantă în stilul clasic este albul, dar nuanțele de crem și auriul pot fi, de asemenea, folosite pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare.

Caracteristici design interior stiluri – Clasic

Dacă vrei să-ți amenajezi casa sau apartamentul în stilul clasic, trebuie să optezi pentru o paletă cromatică calmă, care să creeze o atmsoferă elegantă. Însă, dacă nu vrei un design interior stiluri alb, sau crem, poți combina aceste nunațe cu tonuri pastelate de albastru, verde, galben, etc. Această combinație cromatică este întâlnită în living, atât într-o compartimentare clasică, cât și open space. De asemenea, poți include în design interior stiluri și accente metalice, aurii sau argintii la dentaliile coprurilor de mobilier sau în designul decorațiunilor interioare.

În stilul clasic, paleta cromatică este una calmă. Poți combina nuanțe neutre calde (crem, bej, nisipiu) cu tonuri pale de roz, albastru, verde, mov sau galben ori, în camerele spațioase, cu nuanțe închise de maro. Optează pentru accente metalice aurii sau argintii și evită culorile stridente.

Stilul de amenajare clasic este recunoscut după piesele de mobilier cu picioare drepte și cu spatar oval sau cu inserții din lemn de mahon sau trandafir care să fie în contrast cu interiorul. De asemenea, din design interior stiluri nu lipsesc decorațiunile cu forme organice simple.

În design interior stiluri remarcăm tapițeriile din satin, mătase și bumbac care reușesc să evidențieze într-un mod subtil, eleganța din interior.

Tapiteriile au un model subtil si utilizeaza materiale rafinate, precum satinul sau matasea, dar si materiale din fibre naturale, precum bumbacul.

Iluminatul este de asemenea un aspect definitoriu în design interior stilui. Candelabrele, cu multe brațe și becuri în formă de lumânări sunt nelipseite dintr-un interior amenajat în stil clasic. Podeaua este și ea evidențiată prin coprurile de iluminat cu abajur textile și picioare sculptate.

Design Interior Stilul Scandinav

Caracteristici design interior stiluri – Mondern

Stilul modern este sinonim cu simplitatea și funcționalitatea. Acesta se concentrează pe linii drepte și forme geometrice, fără detalii în exece, pentru ca atenția să fie îndreptată doar într-o singură direcție.

Mobilierul modern este de obicei minimalist cu suprafețe netede și linii drepte. În design interior stiluri predomină materiale precum lemnul și metalul, care sunt ușor de adaptat în funcție de spațiu și de nevoi.

Culorile predominante în stilul modern sunt neutrele, cum ar fi alb, negru și gri, dar poți adăuga și accente de culoare pentru a crea contrast și interes vizual.

O altă variantă în design interior stiuluri este o paleta cromatică compusă din tonuri pământii, care oferă un interior elegant și cu un aer sofistica. Aceaste culori se pot regăsi și pe mobilier, fiind și unele dintre cele mai întâlnite, reușind să completeze design interior stiluri și să evidențieze detaliile.

Sunt binevenite și culoril pastelate pot fi utilizate în designul interior modern, atâta timp cât vei ști să creezi echilibrul și contrastele perfecte.

Dacă îți făceai griji în privința decorațiunilor în design interior stiluri, acum nu mai ai nicio grijă. Stilul clasic este recunoscut după interioarele cu spații aerisite și luminoase. În schimb poți adaugă oglinzi cu ramă simplă pentru a crea un punct de accent și în același timp să te bucuri de și mai mult spațiu.

Design Interior minimalist

Caracteristici design interior stiluri – Scandinav

Stilul scandinav se caracterizează prin eleganță și spații aerisite și luminoase. De aceeas, sunt întîlnite ferestrele mari și perdelele transparente.

În design interior stiluri, direcția este către utilizarea lemnului, includerea acestuia, atât în mobilier, cât și în decorațiuni interioare, subtile, cu forme și dimeniuni care să transmită eleganță aparte, atât în living, cât și în baie.

Paleta cromatica este una deschisă, compusă din nuanțe, precum roz prăfuit, bej, baby blue sau gri, lucru indiferent că este vorba despre podea, pereți, piese de mobilier sau decorațiuni. Poți incluze plante în ghiveci pentru a completa design interior stiluri.

Mobilierul scandinav în design interior stiluri este minimalist, și cu foarte puține decorațiuni, pentru a nu încărca din punct de vedere estetic aspectul locuinței. De asemeena, direcția este de mobilier funțional. De aceea, în design interior stiluri cu accent modern există dulapuri, sertare sau cuiere ascunse.

Citiți acest articol: Stilul Modern de Design Interior 

Design Interior bohemian

Caracteristici design interior stiluri – Minimalist

Stilul minimalist urmărește ideea de „mai puțin înseamnă mai mult”. Design interior stiluri se remarcă prin piesele de mobilier confecționate din lemn de fag, salcam, nuc sau stejar. În completarea stilului de amenajare poți să vii cu produse realizate din pal melaminat, inox sau sticla mată. Poți include aceste materiale în corpurile de iluminat, în măsuța de cafea sau o masa de dining, datorită texturii plăcute.

Design interior stiluri minimalist este unul cât mai aerisit și bine organizat. Iar așa cum am spus și mai sus se utiliează cât mai puțin din toate. Mobilierul ales trebuie să fie cât mai bine compartimentat, multifunctional si sa aiba o dimensiune redusa pentru a nu ocupa prea mult spațiul.

Corpurile de iluminat în stilul minimalist sunt caracterizate de simplitate și eleganță. Acestea sunt concepute să lumineze camera într-un mod eficient și estetic, fără a fi încărcate cu ornamente sau detalii inutile.

Aspectele definitorii în design interior stiluri cu accent minimalist sunt textilele precum predelele, pernele și cuverturile. Acestea au rol estetic și completează aspectul camerei. Cu ajutorul reusești să personalizezi locuința într-un mod creativ. Spre exemplu, dacă îți place rozul sau verdele poți să incluzi în design interior stiluri o pernă în această nuanță, cu condiția să fie în nuanțe pastelate.

Stilul Industrial

Caracteristici design interior stiluri – Bohemian

Acesta îmbrățișează diversitatea și individualitatea și se bazează pe culori vibrante, țesături bogate și texturi variate. Astfel că, în design interior stiluri se remarcă paleta cromatică intensă. Culori, precum Galben, violet, roșu, verde, albastru, portocaliu, anima împreună interioarele contribuiind la crearea unei atmsofere energice. De exemplu, o canapea din catifea de un alabastru regal este nelipsită din design interior stiluri sau un scaun Peacock în culoarea smaraladului. De asemenea, în design interior stiluri menționăm combinații din piese vintage și neconvenționale.

Interiorul este completat cu obiecte decorative din materiale naturale, precum blană, in sau piele şi unele creaţii de artă, un umeraş mai vechi folosit drept “cuier” pentru bijuterii.

În design interior stiluri, podelele sunt îmbrăcate cu diverse covoare de forme și mărime inedite, cu print de zebra sau leopard. Geamurile sunt și ele acorperite cu draperii cu model cu frunze sau mari.

Corpurile de iluminat pot fi realizate într-o varietate de stiluri și forme, de la piese vintage la cele moderne sau chiar handmade. Ele se caracterizează prin amestecul neconvențional de elemente și influențe culturale diverse.  

Stilul Rustic

Caracteristici design interior stiluri – Industrial

Stilul industrial se inspiră din aspectul brut al fabricilor și al spațiilor industrial de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, când fabricile și uzinele au început să devină tot mai numeroase la periferia marilor orașe. Cu trecere timpului, design interior stiluiri ale clădirilor industriale și comerciale și-au lăsat amprenta asupra interioarelor, oferind dimensiune clădirilor publice, dar și louințelor.

Mobilierul industrial este adesea simplu și robust, cu un aspect brut și elemente decorative limitate. De regulă predomină elemente cu o textură rugoasă și culori naturale. Dulapurile sau rafturile din metal, precum cele adesea folosite în garaje și spații de depozitare, sunt elemente caracteristice acestui stil.

Culorile predominante sunt tonurile de gri, maro și negru, contribuind la atmosfera masculină și industrială. Se folosește de asemenea și alb pentru a oferi luminozitate și pentru a contrabalansa nuanțele întunecate, astfel încât să creeze o atmosferă echilibrată din punct de vedere estetic.

Decorațiunile interioare sunt adesea limitate, iar texturile brute sau elementele de uzură. Sun întâlinte astfel materiale precum cărămida aparentă, betonul, oțelul și lemnul învechit Aceste materiale sunt adesea lăsate în starea lor naturală, pentru a evidenția caracterul lor autentic. Se folosesc frecvent piese precum cufere sau cutii metalice, dar și lămpi și candelabre din metal.

Corpurile de iluminat în stil industrial se inspiră adesea din lămpile și aplicele folosite în fabrici sau ateliere. Lămpile suspendate cu cabluri expuse, aplice de perete cu brațe reglabile sau lămpi de podea cu aspect industrial sunt alegeri populare pentru iluminarea în acest stil.

Stilul Coastal

Caracteristici design interior stiluri – Art Deco

Stilul Art Deco este suma mai multor stiluri și curente printre care se numără cubismul și formele sale geometrice clare și îndrăznețe, constructivismul rus și modernismul.

Stilul Art Deco a fost popular în anii 1920 și 1930, îndeosebi în perioada interbelică. Betonul armat a fost unul dintre elementele cheie ale stilului Art Deco. Utilizat pentru prima data în 1853 la o casă din suburbiile Parisului, el a ajuns să fie materialul favorit al arhitecților în secolul XX.

În design interior stiluri se caracterizează prin estetică elegantă și luxuriantă inspirată adesea de formele geometrice, culorile vii și decorațiuni rafinate.

În ceea ce privește materiale se remarcă folosirea materialelor luxuriante și prețioase, cum ar fi marmura, onixul, lemnul exotic, sticla colorată și metalele prețioase precum aurul, argintul sau cuprul. Aceste materiale contribuie la crearea unei atmosfere de opulență și rafinament.

Stilul Art Deco este cunoscut pentru detaliile decorative extravagante și opulente, cum ar fi motivele florale stilizate, franjuri, perle, fâșii, pene, sau forme geometrice repetate. Aceste detalii adaugă un aer de lux și eleganță în interioare.

Culori precum roșu, verde, albastru sau chiar roz închis caracterizează design interior stiluri. Se folosesc și nunațe neutre pentru a nu da seanzația de un interior sufocant și aglomerat. De asemenea se recomandă combinațiile de negru cu alb, argintiu și auriu pentru o atmoferă de lux.

Citiți acest articol: stiluri de amenajari interioare

Design Interior Stilul Cottage

Caracteristici design interior stiluri – Mediteraneean

Stilul mediteraneean aduce atmosfera relaxantă și răcoroasă a plajelor în interior. Acesta se bazează pe culori deschise, cum ar fi albul, bleu și nuanțe de nisip, și folosește elemente precum scoicile, coralele și textilele cu imprimeuri marine. Mobilierul în stil mediteraneea este de obicei confortabil și relaxat, iar decorul este adesea inspirat de natură.

Locuințele sunt caracterizat de piese de dimensiuni mari, atât pe interior cât și pe exterior. Arhitectura design stiluri include arcade, balcoane însorite, terase acoperite și ferestre mari pentru a permite luminii naturale să pătrundă în interior. Mobilierul este adesea realizat din lemn masiv, fier forjat sau răchită, având forme simple și funcționale. Sunt într-adevăr puține, dar de calitate, reușind astfel să transmită senzația de atmosferă caldă și relaxantă specifică vacanțelor la malul mării.

Paleta de culori folosită în stilul mediteraneean este inspirată de peisajul natural și de elementele din  regiunilor din jurul Mării Mediterane. Astfel, un interior mediteraneean conține nuanțe de albastru deschis până la albastru marin pentru a adăuga o senzație de prospețime și liniște. De asemenea este sunt incluse nunațe de verde care simobplizează natura, sau pădurile de măslini și plantele mediteraneene. Verdele poate varia de la nuanțe pastelate de verde până la tonuri mai bogate.

Observăm de asemenea ocru și bej pentru pereți, podele și alte suprafețe în stilul mediteraneean. Ele ajută la crearea unei atmosfere calde și primitoare.

Design Interior midcentury

Caracteristici design interior stiluri – Glam

Stilul glam este un stil de design interior și modă care se concentrează pe strălucire, eleganță și lux. Acesta împrumută elemente din perioadele de aur ale Hollywood-ului și se inspiră din atmosfera opulentă și sofisticată a acestora. 

În design interior stuluri remarcăm materiale precum catifeaua, mătasea și satinul, atât pentru covoare, perdele sau perne, pentru a adăuga un aspect luxos rafinat.

Paleta de culori include nuanțe bogate și saturate, cum ar fi auriul, argintiul, rubinul, smaraldul și albastrul regal. Aceste culori sunt prezente în tapițeria mobilierului. Astel poți adăuga oricând o canapea de culoare verde smarald în design interior stiluri. Tot în zona de mobilier se remarcă piese ce combină influențe din stiluri diferite ca baroc, florentin, oriental, etc, confecțioanate din materiale rare.

Decorațiunile strălucitoare precum candelabrele cu cristale, oglinzi cu rame aurii sau argintii, și accesorii metalice lucioase, sunt folosite pentru a completa interiorul luxos și rafinat.  Totul este să păstrezi un echilibru în folosirea elementelor decorative pentru a nu ajunge în extrema de a avea un interior dezordonat.

Mobilierul este adesea de formă curată, cu linii elegante și detaliile rafinate. Se pot întâlni piese capitonate, măsuțe de cafea cu blaturi de sticlă și picioare sculptate, scaune cu spătar înalt și picioare subțiri, toate realizate din materiale de calitate superioară.

Stilul Art Deco

Caracteristici design interior stiluri – Oriental

Stilul oriental, cunoscut și sub denumirea de stil asiatic sau oriental, este inspirat de estetica și cultura din regiunile asiatice precum China, Japonia, India și alte țări din Orientul Îndepărtat. Acesta se caracterizează prin echilibrul în design interior stiluri.

Stilul oriental este adesea asociat cu un design minimalist și spații ordonate. Se folosesc puține piese de mobilier și accesorii pentru a crea un aspect curat și aerisit. De asemenea, pentru a sublinia atmofera relaxantă se introduce multe elemente din natură pentru a adăuga caldura și echilibrul în decor. Lemnul natural, piatra, bambusul și plantele verzi sunt folosite pe scară largă în designul interior oriental.

Stilul Glam

Paleta de culori este dominată de nuanțe naturale și neutre, cum ar fi bejul, cremul, maroul, griul și verdele. Aceste culori creează o atmosferă calmă și relaxantă. Aceste culori sunt prezente și pe mobilier.

Mobilierul este de obicei simplu, cu linii curate și funcționale. Se preferă piesele de mobilier cu design minimalist și ergonomic, care să servească atât scopul estetic, cât și practic.

Lumină naturală este accentuată prin utilizarea ferestrelor mari și deschise. Iluminarea ambientală este moale și difuză, contribuind la crearea unei atmosfere relaxante și liniștite. Astfel, în design interior stiluri sunt prezente corpuri de iluminat care să completeze atmosfera calmă, relaxantă și echilibrată a decorului.

Stilul Oriental

Caracteristici design interior stiluri – Contemporan

Stilul contemporan în designul interior este caracterizat de interioare elegante și oridine în decor. Astfel, în design interior stiluri se remarcă spațiile aerisite și luminoase. Se elimină detaliile și copurile de mobilier cu lemn masiv. Se aduc piese cu linii simple, care să completeze un interior elegant și o atmoferă plăcută, iar tapițeriile sunt de cele mai multe ori din materiale textile din fibre naturale precum: bumbac, mătase, iută, etc.

Culoarea predominantă în stilul contemporan este albul, însă se pot folosi și alte culori neutre, cum ar fi griul, negrul sau bejul. Aceste culori sunt folosite pentru a crea un fundal liniștit și spațios, iar accentele de culoare pot fi adăugate pentru a anima designul.

Stilul Contemporan

De asemenea, din design interior stiluri se remarcă materiale contemporane și tehnologii moderne în design, cum ar fi sticla, metalul, plasticul, betonul aparent și lemnul în crearea de finisaje.

Spațiile contemporane sunt luminoase și bine iluminate, cu o atenție deosebită acordată luminii naturale. Corpurile de iluminat cu design modern și eficient energetic sunt preferate pentru a completa designul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top