Descoperi Istoria și Evoluția Stilului Neoclasic în Designul Interior

stilul neoclasic in design interior
4.5/5 - (8 votes)

Designul interior este un factor esențial în definirea aspectului și crearea atmosferei unui spațiu. Fiecare stil are caracteristici distincte care reflectă anumite influențe și stilul de viață al celor din casă. Un stil care a devenit deosebit de popular în ultima perioadă este stilul neoclasic, care oferă un aspect elegant locuinței și un rafinament nemaîntâlnit.

În rândurile care umează vom explora stilul neoclasic și vom arata cum, la Atrix Concept evidențiem caracteristicile acestuia în designul interior al locuințelor și nu numai. Pentru că la Atrix Concept, fiecare spațiu, fie el de locuit, centre comerciale sua horeca, fiecare trebuie valorificat pentru a-i reda frumusețea.

Nume(Required)

 Introducere la stilul neoclasic

Stilul neoclasic în design a apărut în opoziție cu stilurile Rocco și Baroc, care erau o expresie a opulenței, fiind asociate cu bogăția perioadei aristocratice al secolului XVII-lea din Italia. În schimb, ce stilul neoclasic este caracterizat de eleganța spațiului, rafinament și o simetrie remarcabilă. Mai exact, în amenajări interioare, stilul neoclasic este o alternativă populară în rândul celor care apreciază designul elegant oferit de elemente subtile.

stilul neoclasic

Avantaje stil neoclasic

Stilul neoclasic a avut o influență semnificativă în arhitectură, artă și design, oferind o serie de avantaje spațiului amenajat.

Neoclasicismul este asociat cu o estetică elegantă și rafinată. Utilizarea formelor și proporțiilor clasice din antichitatea greco-romană adaugă un aer de noblețe și eleganță la designul interior.

Neoclasicismul promovează simetria, echilibrul și ordinea, oferind o senzație de echilibru și armonie. Aceste caracteristici fac stilul neoclasic potrivit pentru atât pentru spații de locuit, cât și pentru instituții publice sau comerciale.

Elemente distinctive ale stilului neoclasic

Stilul neoclasic se remarcă prin utilizarea elementelor arhitecturale clasice, cum ar fi coloanele, frontoanele și arcurile. Simetria este o caracteristică importantă, iar formele geometrice precise, precum liniile drepte și curbele elegante predomină în stilul neoclasic. Detaliile ornamentale subtile și finisajele de calitate superioară completează aspectul general al designului neoclasic.

Continut sugerat: Combinării Culorilor în Designul Interior 

Originea stilului neoclasic

Paleta de culori și materiale utilizate în designul neoclasic

Culorile predominante în designul neoclasic sunt culorile naturale și nuanțele deschise, precum albul, cremul, bejul și griul care oferă un aspect luminos. Iar accentele de culoare se folosesc pentru a anima atmosfera într-un decor monocromatic, însă nu se exagerează, deoarece prezența lor aduce o notă de eleganță subtilă. Astfel, într-un stil de amenajare neoclasic vor exista culori precum turcoaz, roșu bordeaux sau albastru închis.

În ceea ce privește materialele, stilul neoclasic în design interior se caracterizează prin prezența lemnului prețios, marmura, sticla și catifeaua. Aceste materiale de înaltă calitate contribuie la crearea unei atmosfere elegante.

Mobilierul și accesoriile neoclasice

Mobilierul neoclasic include elemente reprezentate prin linii elegante și prin echilibru elementele decorative. Canapelele și fotoliile au forme curbate cu tapițerii confecționate din materiale fine. Mesele de cafea și mesele din living sunt, de obicei, realizate din lemn masiv și prezintă detalii sculptate elaborate. Accesoriile neoclasice includ oglinzi cu rame ornamentate, candelabre elegante și vase din porțelan fin.

Iluminarea în stilul neoclasic

Iluminarea este mereu un factor deosebit de important, însă, în acest context, crearea atmosferei neoclasice se bazează în mod expres pe lumină. Lămpile de cristal și candelabrele sunt elemente diferențiatorii în designul neoclasic care pot constitui un punct de accent în încăpere. De asemenea, poți să folosești draperii opace pentru a pătrunde și mai mult lumina în încăpere.

Stilul neoclasic aplicat de ATRIX CONCEPT

Cum să integrezie lemente neoclasice în designul interior

Pentru a integra stilul necolasic în amenajarea spațiului tău începe prin a alege pise de mobilier cu forme variate care să transmită eleganță și rafinament spațiului. Completează desginul neoclasic cu o pletă de culori în nuanțe neutre, finisaje cu aspect elegant, precum marmură sau ceramic sau lemn. Este important să menți echilibru între elemente neoclasice și elemente care să contureze un design unic personalizat și armonios.

Stilul neoclasic versus alte stiluri de design interior

În sectorul amenajărilor interioare se observă un interes crescut pentru abodarea stilului necolasic și a celui modern. Foarte mulți clienți doresc să împrumute din elementele fiecărui stil pentru a crea un design original. Mai jos, am prezentat cele două stiluri pentru a te ajuta să înțelegi care ți se pare mai potrivit și se apropie mai mult de stilul tău de viață și dacă le p combina.

Stilul neoclasic se caracterizează prin simetrie, ordine și claritate în design. Linii drepte, forme geometrice simple și echilibrul sunt caracteristici predominante. Detaliile și elementele decorative completează subtil decorul neoclasic. În schimb, stilul modern pune accent pe linii și forme abstracte care creează un aspect original. Se pune accent pe cromatică, dar expunerea unui tablou specific stilului nonconformist este un must have într-un decor modern. Se păstrează elemente pline de semnificație și cu accent pe funcționalitate.

În continuare vom prezenta diferențele dintre stilul neoclasic și cel industrial. Stil neoclasic este caracterizat de materiale, precum piatra, marmura și lemnul. În schimb, ce în stilul industrial regăsim materiale precum oțel, sticla, betonul armat și alte materiale rezistente. În ceea ce privește estetica, stilul necolasic se remarcă prin elemente simtrice care se amplasează într-o manieră ordoantă pentru a oferi un aspect elegant. Iar stilul industrial adopă un aspect mai tehnic și funcțional cu evidențierea structurilor.

Inspiră-te din stilul neoclasic

Exemple de design interior în stil neoclasic

Un exemplu clasic de design interior în stil neoclasic este un living decorat cu canapele și fotolii tapițate, mese de cafea cu picioare sculptate, perdele din mătase și candelabre elegante. Un alt exemplu este un dormitor cu un pat cu baldachin, mobilier din lemn masiv și o oglindă mare cu rama ornamentată.

Stilul neoclasic în diferite încăperi

Atunci când abordezi stilul neoclasi în amenajarea locuinței este important să creezi aceași linie de design în toate camerele pentru a avea echilibru și o atmosferă calmă și liniștitoate.

În partea de mai jos am detaliat cum să ai un design neoclasic în living, bucătărie, baie și dormitor și la ce elemente distinctive să fii atent, atunci când aduci acest stil în locuința ta.

Citiți acest blog: Design Interior Living 

Livingul în stil neoclasic

Un design neoclasic într-un living se evidențiază prin piesele de mobilier elegante, cum ar fi  canapelele și fotoliile tapițate, mesele de cafea cu picioare sculptate și comodele cu detalii ornamentale. Iar covoarele moi și pernele decorative vin completarea designului neoclasic prin adăugarea unui plus de confort și rafinament.

Dormitorul în stil neoclasic

Un dormitor în stil neoclasic se traduce printr-o atmosferă lejeră în care eleganța datorată de nunațele deschise și prezența lemnului masiv aceentuează starea de relaxare care se creează în mod normal în această cameră. Punctul central este patul elegant, cu dimensiuni generoase și cadru din lemn masiv în nuanțe închise. Aspectul este completat de noptiere și o măsuță de machiaj cu oglindă.

Stilul neoclasic în diferite încăperi

Bucătăria în stil neoclasic

Bucătăria în stil neoclasic este caracterizată de liniile elegante și de finisajele rafinate. Mobilierul de bucătărie din lemn masiv, electrocasnicele integrate și blatul de lucru din marmură creează un spațiu funcțional și plăcut din punct de vedere estetic. Masa și scaunele trebuie, de asemenea, să fie realizate din materiale de calitate și să aibă culori armonioase, prin raportare la restul mobilierului. Într-o bucătărie într-un desig neoclasic predomină materiale precum piatra decorativă artificială și lemnul lăcuit. Completează aspectul general și sunt potrivite în acest spațiu cu temperaturi și umidate crescute.

Baia în stil neoclasic

O baie în stil neoclasic pune accent pe materialele fine și pe finisajele de înaltă calitate. Chiuveta și cada din marmură, robinetele clasice și oglinda cu rama ornamental contribuie la un aspect lejer și elegant, o caracteristică distinctivă în designul interior neoclasic. În ceea ce privește cada, o variantă care poate constitui un punct central în desingul neoclasic este un model cu picioare decorate arămii care transmite eleganță.

Citiți acest blog: Designul Interior Funcțional 

Livingul în stil neoclasic

Câteva sfaturi pentru crearea unui design neoclasic reușit

Introdu în amenajarea spațiului, materiale de calitate superioară, cum ar fi lemnul masiv, marmura și catifeaua.

Menține simetria și echilibru în piesele de mobileir în întregul spațiu.

Optează pentru culori neutre și pastelate, pentru a crea un aspect luminos și aerisit.

Adăugă detalii decorative subtile pentru a accentua eleganța eleganță oferită de designul neoclasic.

Folosește corpurile de iluminat elegente cum ar fi candelabrele și lămpile de cristal, pentru a crea un efect spectaculos.

Însă cum știi dacă ți se potrivește stilul neoclasic? Dacă optezi pentru detalii subtile care emană eleganță atunci trebuie să explorezi mai mult și să adopți acest stil de amenajare în locuința ta.

Caută imagini și concepte în reviste de design sau pe site-uri home&deco și vizualizează-le în spațiu tău. Schimbă ușor piesele de mobilier cu cele potrivite în stil neoclasic și continuă cu restul elementelor, ca în final să obți un stil de amenajare care să-ți reflecte personalitatea.

În concluzie, stilul neoclasic în designul interior oferă o combinație de rafinament, care se situează în afara timpului și care are puterea de a impresiona orice persoană care pășește într-o locuință amenajată în acest stil. Cu elementele arhitecturale clasice, materialele de înaltă calitate și cu atenție la detaliile ornamentale, acest stil creează lejeritate și eleganța mult dorită într-o locuință.

Câteva sfaturi pentru crearea unui design neoclasic reușit

Aplicarea stilului neoclasic la Atrix Concept

Atrix Concept s-a remarcat prin abordarea creativă în amenajarea stilului necolasic pentru a oferi un design original, orientat pentru a reflecta personalitatea clienților. De exemplu, reușim să integrăm elemente neoclasice într-o manieră contemporană și să creăm spații elegante și sofisticate. Fiecare proiect este tratat cu atenție, până la cele mai mici detalii în ideea de a valorifica potențialul fiecărui spațiu și pentru a-i oferi o semnificație aparte.

Elemente cheie în designul interior neoclasic la Atrix Concept

La Atrix Concept punem accent pe echilibru estetic în privința elementelor decorative pentru a crea un spațiu armonios și plăcut vizual. De exemplu, într-o cameră de zi în stil neoclasic, mobilierul și decorațiunile sunt aranjate simetric, iar modelul și forma acestora se completează frumos.

O altă caracteristică marca Atrix Concept este includerea detataliilor fine în crearea unui design neoclasic, dar care să reflecte totodată personalitatea clienților. Reușim să armonizăm elementele stilului necolasic prin crearea de spații funcționale care să ușureze activitățile desfășurate și care în același timp să suprindă la nivel estetic.

La Atrix Concept calitatea primează în designul interior. Tocmai de aceea punem accent pe colaborarea cu furnizori recunoscuți la nivel international pentru durabilitatea materialelor și a designului. În amenjarea în stil necolasic, folosim materiale și texturi precum lemn masiv, marmură, țesături fine și tapițerii de lux. Toate aceste materialele adaugă un aer de rafinament și eleganță în stilul neoclasic.

Aplicarea stilului neoclasic la Atrix Concept

Spații pline de semnificație

La Atrix Concept abordăm stilul neoclasic și creăm spații pline de semnificație pentru client. Astfel, fie că vorbim de casele rezidențiale, spațiile comerciale, și horeca, îmbinăm pasiunea, elementele stilului neoclasic și personalitatea clientului pentru a crea spații noi care să-ți mențină farmecul și eleganța în decursul anilor.

Stilul neoclasic aplicat de Atrix Concept

La Atrix Concept am adus stilul neoclasic în prim-planul designului interior, creând spații elegnte pline de rafinament. Prin utilizarea proporțiilor echilibrate, detaliilor fine și materialelor de cea mai înaltă calitate, transformăm orice spațiu într-o oază de rafinament și stil. Dacă dorești ca spațiul tău să capete un nou sens sau să creezi un centru comercial care să reflecte personalitatea brandului atunci Atrix Concept este alegerea ideală.

În 2024, Atrix Concept rămâne printre cele mai de succes firme care oferă servicii de amenajări interioare la calitate înaltă. Cu o viziune clară de a maximiza spațiul disponibil prin compartimentarea potrivită care să îmbine funcționalitatea cu estetica, ne-am câștigat reputația de firmă care oferă servicii ireproșabile amenajare interioară prin abordarea oricărui stil. De-a lungul timpului, am desfășurat proiecte care să reflecte gusturile și personalitatea și am avut grijă ca fiecare locuință să capete un nou sens.

Contactează acum Atrix Concept la numărul de telefon afișat pe site, printr-un email sau prin completarea formularului și bucură-te un proiect de renovare realizat la calitate înaltă.

Echipa te va contacta în cel mai scurt timp posibil pentru a stabili o întâlnire.

Contează pe Atrix Concept – firmă de amenajări interioare din București și din țară.

Stilul neoclasic

Pentru a integra elemente neoclasice într-un design modern, poți opta pentru piese de mobilier sau accesorii neoclasice ca puncte de focalizare într-o încăpere predominant modernă. Menținerea unui echilibru între stilurile neoclasic și modern este important pentru a crea un aspect armonios.

Culorile predominante în designul neoclasic sunt tonurile neutre și pastelate, cum ar fi alb, crem, bej și gri deschis. Aceste culori calde oferă un aspect luminos și aerisit în încăperi.

Stilul neoclasic se bazează pe elemente arhitecturale și estetice clasice, care au rezistat testului timpului. Formele și proporțiile echilibrate, detaliile ornamentale și utilizarea materialelor de înaltă calitate fac ca stilul neoclasic să fie considerat atemporal și să se potrivească în diferite perioade și contexte.

Pentru a crea o atmosferă confortabilă într-un spațiu neoclasic, poți adăuga perne decorative și covoare moi pentru a oferi un plus de confort. De asemenea, asigură-te că alegi piese de mobilier confortabile, cu tapițerie moale și ergonomică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top