După ce ai petrecut câteva ore pe diverse site-uri de amenajare, ți-ai dat seama că ești atras de stilul rustic în design interior și vrei să-ți amenjezi locuința. Cu toate acestea nu ești convins de finisaje, materiale și nici de culori. Pe lânga asta, cea mai mare teama a ta, este, că la final, după ce faci ultimele modificări, locuința ta o să arate ca o cabană turistică.
Nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că acest articol, este exact ce ai nevoie. Cuprinde informații utile despre ce trebui să ții cont într-un design interior rustic, cu ce trebuie să începi și care sunt elementele care definesc acest stil. Mai mult decât atât, am inclus și poze sugestive cu apartamente și case amenajate în stil rustic.
Când a aparut stilul rustic și prin ce se caracterizează?
Stilul rustic își are originea în secolul al XIX-lea, atunci când primii coloniști din SUA au început să-și construiască case la marginea orașelor.
În acea perioadă nu se foloseau multe elemente deoarece spațiile aveau dimensiuni reduse. Ideea de bază era conviețuirea într-un mediu liniștitor inspirat din natură. Din acest motiv, materialele principale de construcție erau lemnul și piatra.
Pe parcursul anilor, stilul rustic în design interior a fost adaptat în funcție de regiune, însă s-au păstrat piesele vechi de mobilier care oferă un farmec aparte louințelor contemporane.
Obțineți mai multe idei pentru Design Interior Bucătărie
Idei amenajări interioare case rustice
O casă amenajată în stil rustic este definită de frumusețea naturală a decorului. Accentul este pus pe crearea unei atmsofere calde, oferită de prezența materialelor naturale, precum lemn, piatră, textile din fibre naturale, ca de exemplu, pânză sau iută și alte elemente organice. Se regăsesc covoare țesute manual, draperii, etc. Nuanţele pământii, desprinse din natură sunt, de asemenea, prezente într-un design interior rustic.
Perfecțiunea iese din discuție, motiv pentru care nu ar trebui să-ți faci griji despre linii drepte și clare. O locuință amenajată în stil rustic se evidențiază prin caracterul autentic al elementelor de design specifice unei anumite perioade. Astfel, de la noduri în piesele de mobilier, până la rugina de pe metalul folosit la fabricarea unor rafturi de mobilier, toate aceste imperfecțiuni conturează o stare de confort într-o cameră.
Materiale specifice stilului rustic
Printre materialele care se folosesc pentru a contura stilul rustic în design interior menționăm lemnul, fiind de asemenea și principalul element, care contribuie la crearea unui cadru cât mai natural. Lemnul este materialul care îmbină estetica tradițională cu cea funcțională și oferă rezistență în timp. Se folosește, atât la fabricarea pieselor de mobilier, cât și la pardoseală, elemente decorative, precum grinzi sau riflaje.
De cele mai multe ori, decoraţiunile din lemn sunt lucrate manual, ceea ce oferă un farmec aparte unui apartament sau a unei case amenajate în stil rustic.
Un al material specific unei amenajări în stil rustic este metalul, acesta contribuind la crearea unui spațiu unic. Într-un design interior rustic se întâlnesc biblioteci din metal, mese de cafea sau alte elemente decorative ce cuprind metal.
Un alt element care se regăsește în amenajarea unui locuințe în stil rustic este piatra. Poți opta pentru pereți decorativi din piatră, care se potrivesc perfect cu lemnul și metalul din interior. Este recomandat ca piatra să fie utilizată în formă brută, deoarece se va încadra mult mai bine într-un decor natural.
De asemenea, într-un design interior rustic se vor regăsi plante, precum bumbac, in sau spice de grâu, care vor contribui la crearea unui aspect natural.
Lenjeria de pat trebuie să fie din in sau din bumbac organic și în culori neutre. La fel și fețele de pernă sau de masă, precum și draperiile sau covoarele. Toate acestea vor fi prezente fără imprimeuri și în nuanțe pământii.
Pentru un plus de lux, alege o cuvertură din blană artificială pentru canapea și un covor țesut cu model pentru a completa aspectul într-un design interior rustic.
În aceasta secțiune vorbim despre amenajarea livingului cu șemineu. Pentru mai multe informații, faceți click pe linkul Amenajare living cu șemineu.
Piese de mobilier potrivite pentru stilul rustic
Piesele de mobilier care se întâlnesc în amenajarea stilului rustic sunt confecționate din lemn masiv cu aspect vechi, fără decoratiuni. Sunt prezente, de asemenea rafturi în bucătărie sau living.
O piesă de mobilier uzată cu o vechime de mai bine de 10 ani se va încadra perfect într-un apartament amenajat în stil rustic. Ia în considerare rafturi cu nervuri sau podele inegale, deoarece stilul rustic înseamnă caracterul autentic al elementelor de design. Îmbrățișează imperfecțiunile organice și lasă-le să fie prezente în piese de mobilier, decorațiuni și altele.
Mesele de cafea din lemn, scaunele cu spătar înalt, dulapurile, comodele pentru TV cu aspect vechi sau bibliotecile sunt exemple de mobilier care se potrivesc într-un design interior rustic. De asemenea, poţi adăuga și decoraţiuni sau mobilier cu finisaje din fier forjat, care vor accentua atmosfera într-un spațiu rustic.
Pe lângă acestea, amenajarea unei case în stil rustic ar trebui să cuprindă un dressing sau rafturi prinse în pereți cu aspect învechit. Sunt prezente de asemenea, canapele spațioase în nuanțe pământii.
Un alt principiu al designului rustic este utilizarea luminii naturale pentru a crea senzația de spațialitate și pentru a evidenția anumite aspecte în decor. Recomandarea specialiștilor în design interior este să optezi pentru ferestre mari care să permită pătrunderea luminii în interior.
Culori în design interior rustic
Alegerea culorilor pentru amenajarea unui apartament în stil rustic are ca scop crearea unui aspect natural prin combinarea elementelor vechi cu cele contemporane.
Paleta de culori potrivită pentru un decor rustic este compusă din nuanțe predominant neutre cu accente subtile. Sunt prezente tonuri pământii precum verde, maro, gri, ocru, etc. În combinație cu alte elemente decorative din cameră se creează o atmsoferă caldă și primitoare care invită la relaxare și la timp petrecut în compania familiei sau prietenilor.
Într-un apartament amenajat în stil rustic nu vei întâlni niciodată culori vii, țipătoare, care să iasă în evidență. Însă, asta nu înseamnă că ești obligat să folosești doar nunațe de maro, bej sau altele. Poți oferi constraste prin elementele de decor. Poți aduce accent prin amplasarea unor ghivece cu flori colorate sau plante de dimensiuni mari. De asemenea mai poți integra culori în lenjeria de pat, perdele, covoare, etc.
Dacă sunteți în căutarea unor idei interesante pentru amenajarea interioară a unui apartament cu două camere, faceți clic pe link-ul amenajarea unui apartament cu 2 camere
Corpuri de iluminat în design interior rustic
Într-o casă amenajată în stil rustic, specialiștii în design interior recomandă lămpi suspendate din abajur din materiale naturale sau metal. Prin urmare, simpla adăugare a unor corpuri de iluminat cu efecte deosebite poate oferi camerei un farmec aparte. Poți să amplasezi și un candelabru într-un living pentru a oferi un plus de eleganță și personalitate spațiului. De asemenea, poți alege lampi de masă pentru living.
Idei amenajare apartament în stil rustic
Vezi mai jos câteva concepte de amenajare pentru un apartament în stil rustic.
Într-un living amenajat în stil rustic se vor regăsi elemente precum grinzile din lemn sau pardoaseala care prezintă, atât particularități funcționale, cât și estetice.
O caracteristică importantă a stilului rustic este pardoseala. Aceasta poate fi din lamele din lemn cu nodurile lăsate la vedere, și în culori precum gri sau maro.
Living amenajat în stil rustic
În ceea ce privește mobilierul, într-un living amenajat în stil rustic întâlnim piese din lemn masiv cu aspect vechi. O variantă ar fi să alegi produse uzate și să le oferi o nouă utilitate, de exemplu un cufăr vechi se poate folosi ca măsuță de cafea. De asemenea, nu ar trebui să lipsească un dulap și o masă cu scaune și o bancă.
Dacă livingul nu este foarte încăpător atunci recomandarea este să iei în considerare utilizarea pieselor de mobilier funcționale.
Covoarele cu motive florale definitizează aspectul rustic în living. De asemenea, covoarele fine, din blană de oaie sau de urs sunt alegerea ideală pentru un living amenajat în stil rustic.
Referitor la corpul de iluminat poți opta pentru un candelabru din fier forjat pus în centrul tavanului. Iar în ceea ce privește decorațiunile interioare sunt prezente blănuri de animale sau trofee de vănătoare, dacă este cazul. Nu lipsesc, lustrele cu abajur din lemn, vasele de lut, tablouri cu peisaje, rame foto din lemn sau ghirlande confecționate din crenguțe mici.
Pereții pot fi acoperiți cu lambriuri sau cu vopsea cu efect de patină. Tavanul camerei poate fi decorat cu grinzi de lemn.
Dormitor amenajat în stil rustic
Într-un dormitor amenajat în stil rustic regăsim piese de mobilier în culorea lemnului alături de materiale precum piatră, fier forjat, blană, țesături cu motive florale, etc. Cadrul patului este prezent în nuanțe pământii. Peretele este îmbrăcat într-un tapet înspirat din natură.
Lenjeria, covoarele și alte obiecte decorative, precum coșurile sau husele de pernă sunt lucrate manual și conturează o atmosferă caldă și primitoare. Noptierele pot fi prezente în nuanțe de gri închis oferind contrast în dormitor. Iar dacă pui deasupra patului o decorațiune împletită din lemn, obții numaidecât un dormitor amenajat în stil rustic. De asemenea, grinizile din lemn sunt o variantă estetică pentru a crea o atmosferă rustică prin caracterul autentic al lemnului.
Dintr-un decor rustic nu lipsește o comodă veche și o oglindă cu un design specific unei anumite perioade. Pentru a completa un design interior rustic poți să incluzi un scaun tapițat pe care să-l așezi lângă o fereastră cu ramele din lemn închis.
Baie amenajată în stil rustic
Când ne gândim la o baie amenajată în stil rustic, ne vin în minte suprafețe metalice cu aspect de patina care transmit confort și relaxare.
Dacă apartamentul nu este finisat și în baie se văd pereții din cărămidă, atunci o idee de amenajare a unei băi în stil rustic este să lași acești pereți la vedere. Dacă nu ești în acest stadiu, atunci o altă idee este să adaugi lambriuri sau chiar un tapet din carămidă pentru a crea un aspect rustic. O altă piesă care definește aspectul rustic este oglinda. Confecționată dintr-un metal negru, conferă unei băi un aspect dur și original. Pentru contrast poți opta pentru gresie și un lavoar de culoare albă.
Într-o baie cu aspect rustic se vor observa tot felul de antichități care conferă un aspect deosebit. Un exemplu este cada clasică cu picioare alături de o masă din lemn de culoare închisă pe care să așezi un vas de lut plin cu flori de camp.
Dacă sunteți în căutarea unor idei interesante pentru amenajarea interioară a saloanelor de înfrumusețare, faceți clic pe linkul amenajarea interioară ale unui salon de înfrumusețare.
Sfaturi în amenajarea unei locuințe în stil rustic
Pentru a-ți amenaja locuința în stil rustic, asigură-te că ții cont de sfaturile următoare:
Folosește lemn reciclat
Lemnul este un material care se folosește în amenajarea unei case în stil rustic. Include mobilier cu aspect vechi pentru a conferi textură și adâncime spațiului.
Include culori calde
Culorile pământii, tonurile calde din natură se potrivesc perfect într-o casă amenajată în stil rustic. Alege nuanțe, precum maro, bej sau ocru pentru a crea o atmosferă relaxantă și primitoare.
Asigură echilibru
În timp ce adaugi elemente rustice încearcă să păstrezi un echilibru cu cele din stilul contemporan.
Atrix Concept – studio de design interior
Suntem un interior din București recunoscut în domeniu pentru seriozitate și rapiditatea de execuție a proiectelor. De-a lungul timpului am realizat mai multe proiecte de amenajare, de la locuințe, până la clădiri de birouri, spații comerciale și horeca și am reușit să surpindem prin estetica și funcționalitatea spațiilor.
Am valorificat potențialul fiecărei locuinței sau spațiu comercial și am reușit de fiecare dată să oferim un proiect de amenajare care să satisfacă, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.
Cum iei legătura cu Atrix Concept
Contactează acum Atrix Concept la numărul de telefon afișat pe site, printr-un email sau prin completarea formularului pentru a beneficia de consultanță în designul interior și implicit de amenajarea spațiului într-un mod cât mai original.