Creații Unice în Designul Interior Tradițional Românesc

Creații Unice în Designul Interior Tradițional Românesc
4.5/5 - (2 votes)

Design interior tradițional românesc face parte din paleta stilurilor arhitecturale contemporane și funcționează pe același principiu ca stilul eclectic, prin combinarea de elemente în design interior din diferite perioade.

Ce ai citit pe acest blog

Este caracterizat de materiale naturale, obiecte de artă, anticariat și obiecte artizanale specifice stilului brâncovenesc, cel contemporan rustic și retro. Design interior tradițional românesc se remarcă prin formă și dimensiune. Au un aspect impozant și sunt foarte expresive, motiv pentru care trebuie alese cu grijă în amenajări interioare tradiționale românești.

Dacă vrei să abordezi acest stil în amenajarea apartamentului sau a casei tale și nu știi exact dacă ți se potrivește, atunci continuă să citești acest articol pentru a te lămuri.

Nume(Required)

Avantaje design interior tradițional românesc

Crearea unui design interior tradițional românesc poate aduce mai multe avantaje, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Iată mai jos câteva dintre acestea.

Dacă doriți să aveți o decorare interioară în stil lemn în casa dvs., este mai bine să consultați paginile de Design Interior Lemn

Avantaje design interior tradițional românesc

Păstrarea tradițiilor și identității culturale

Adoptând un design interior tradițional românesc, poți contribui la păstrarea și promovarea tradițiilor și identității culturale românești. Acest lucru poate fi important pentru cei care doresc să aducă puțin din amintirea locuințelor din zonele rurale în stilul contemporan de amenajare.

Unicitate și autenticitate

 Designul interior tradițional românesc este adesea caracterizat de elemente decorative distincte și autentice, care adaugă unicitate și personalitate spațiului. Utilizarea unor elemente precum țesături tradiționale, ceramica sau mobilierul sculptat poate conferi un farmec aparte și o atmosferă autentică în amenajări interioare tradiționale românesc.

Confort și familiaritate

 Pentru cei care sunt familiarizați cu tradițiile și cultura românească, un design interior tradițional poate oferi o atmosferă confortabilă și familiară. Acest lucru poate fi important în crearea unui spațiu care să se simtă ca acasă.

Valorificarea materialelor locale și artizanale

Designul interior tradițional românesc pune accent pe utilizarea materialelor locale și a muncii artizanale. Aceasta poate contribui la promovarea meșteșugurilor tradiționale locale și la susținerea economiei locale.

Respect pentru mediul înconjurător

Multe elemente ale designului interior tradițional românesc sunt realizate din materiale naturale și durabile, cum ar fi lemnul, lâna sau argila. Alegerea acestor materiale poate fi benefică din punct de vedere ecologic și poate contribui la crearea unui mediu mai sănătos și mai sustenabil.

Dacă doriți să înțelegeți Designul Interior Funcțional, faceți clic pe link-ul Designul Interior Funcțional

Caracteristici design interior tradițional românesc

Caracteristici design interior tradițional românesc

În amenajări interioare tradiționale românești remarcăm utilizarea frecventă a lemnului, și aici ne referim la lemnul așa cum era prelucrat de bunici, nu de forme contemporane precum PAL sau MDF. Astfel, interioarele cu design interior tradițional românesc transmit transmit o atmosferă caldă și veselă, prin cuferele și mobilierul vechi din lemn, și cu textile viu colorate țesute din motive florale sau motive animale sau altele în funcție de tradiția din zona respective.

Pentru a avea o locuință cu un design interior tradițional românesc folosește mobilă și decorațiuni dintr-o singură zonă sau regiune geografică. De asemenea, un design autentic românesc are pereții și tavanul placați cu lemn. Lemn brut găsim și în pardoseli, de cele mai multe ori în culori deschise pentru a lumina interiorl și de a oferi senzația de spațiu mai mare.

Mobila în amenajări interioare tradiționale românești

Piesele de mobilier utilizate în amenajări interioare tradiționale românești sun de cele mai multe ori din lemn masiv cu decorațiuni sculptate sau gravate care oferă adâncime spațiului. Formele prezente pe mobilier sunt motivele țesăturilor din zonă, forme geometrice, frunze, flori sau animale.

Mobila în amenajări interioare tradiționale românești

În amenajări interioare tradiționale românești, lada de zestre este un element definitoriu. Are dublu scop, atât pentru păstrarea costumelor populare, ștergare, cameșe, și pentru utilizarea ei drept bancă pentru șezut. Este acoperită cu covoare din lână țesute în casă și este decorată cu motive tradiționale  pictate sau sculptate. Patul are o tăblie mare pictată cu diverse motive tradiționale.

În ceea ce privește mobilierul de bucătărie, în design interior tradițional românesc întâlnim blidarul, un fel de dulap cu design minimalist, care de regulă este suspendat și se folosește ca loc de depozitare vase din ceramică, căni și farfurii.

Tipuri de lemn în design interior tradițional românesc

În amenajări interioare tradiționale românești sunt utilizate diverse tipuri de lemn, iar alegerea depinde de preferințele personale, disponibilitatea și bugetul alocat. Cu toate acestea, există câteva tipuri de lemn care sunt frecvent folosite și apreciate în amenajările interioare tradiționale românești:

Tipuri de lemn în design interior tradițional românesc

Stejarul este un lemn durabil și rezistent, cunoscut pentru frumusețea și durabilitatea sa. Este adesea utilizat pentru mobilier, parchet și alte elemente decorative în design interior tradițional românesc.

Fagul este un alt lemn popular în amenajările interioare tradiționale românești. Este apreciat pentru rezistența sa și pentru aspectul său natural și cald. Este folosit în principal pentru mobilier, dar și pentru alte elemente decorative precum lambriuri sau accente sculptate.

Dacă sunteți în căutarea Stilului Neoclasic în Designul Interior, faceți clic pe link-ul Stilului Neoclasic în Designul Interior

Teiul este un lemn moale și ușor de prelucrat, folosit în principal pentru sculptură și elemente decorative în designul interior tradițional românesc. Este adesea utilizat pentru sculptarea mobilierului, icoanelor și altor accesorii.

Mesteacănul este un lemn des utilizat în amenajările interioare tradiționale românești, datorită aspectului său atractiv și rezistenței la uzură. Este folosit pentru mobilier, lambriuri, podele și alte elemente decorative în amenajări interioare tradiționale românești.

Bradul este un alt lemn utilizat în design interior tradițional românesc, în special pentru decorațiuni de Este apreciat pentru atmosfera caldă și pentru mirosul său plăcut.

Sobă sau Șemineu în design interior tradițional românesc

În design interior tradițional românesc cu accent contemporan se observă prezența șemineului, care mai de mult, care în designul autentic era o sobă. În zilele noastre, amplasarea unui șemineu/sobe tradiționale românești într-o casă sau apartament este destul de complicat, deoarece un șemineu este destul de masiv și va ocupa mult spațiu. În acest sens, soluția este să ai un șemnieu stilizat, dar pentru decor

Sobă sau Șemineu în design interior tradițional românesc

În amenajări interioare tradiționale românești, pardoseaala este de obicei acoperită cu țoluri sau covoare cu flori sau alte elemente abstracte. Un anumit model de covor este folosit și pentru acoperirea pereților. Însă, în design interior contemporan poți să înlocuiești acest model de covor cu fototapet.

O altă caracteristică în amenajări interioare tradiționale românești este lipsa obiectelor decorative din plastic sau metal lucios. Chiar dacă sunt aspecte des întâlnite în designul locuințelor contemporane, într-o astfel de amenajare nu se potrivesc, și trebuiesc înlocuite cu suprafețe mai brute.

Culori în design interior tradițional românesc

Paleta cromatică potrivită design interior tradițional românesc este una vibrantă, intense și bogată, care reflectă cultura și tradițiile bogate ale țării. Iată câteva culorile care se găsesc în amenajări interioare tradiționale românești.

Roșu – Este una dintre cele mai reprezentative culori din designul tradițional românesc. Roșul este asociat cu pasiunea, puterea și energia și este adesea folosit în țesături, broderii și elemente decorative.

Culori în design interior tradițional românesc

Albastru – Albastrul este o altă culoare frecvent utilizată, simbolizând cerul și apele, dar și încrederea și stabilitatea. Poate fi întâlnit în țesături, vase de ceramică sau picturi tradiționale.

Galben – Galbenul este asociat cu soarele și optimismul. Este folosit adesea în broderii și țesături, aducând un plus de lumină și căldură designului tradițional românesc.

Verde – Verdele este adesea folosit pentru a aduce relaxarea pajiștilor pline de verdeață din zonele rurale. Este prezent în țesături, vase de lut și alte elemente decorative.

Negru – Negru este adesea folosit ca o culoare contrastantă în designul interior tradițional românesc, oferind adâncime și dinamism spațiului. Este folosit în special în broderii și decorațiuni textile.

Decorațiunile în amenajări interioare tradiționale românești

În design interior tradițional românesc, decorațiunile au un rol important în definirea spațiului, în special cele cele textile. Astfel, dacă vrei să-ți amenajezi o locuință în această direcție trebuie să folosești covoare, scoarțele țesute la războiul de țesut, fețele de pernă înflorate, ștergarele agățate pe perete, etc.

Exemple de decorațiuni întâlnite în amenajări interioare tradiționale românești

Ceramica: Vasele de ceramică, vasele și farfuriile tradiționale sunt adesea prezente în designul interior românesc. Acestea sunt decorate cu motive tradiționale, cum ar fi motivele solare, florale sau animale.

Lemn sculptat: Lemnul sculptat este o altă caracteristică distinctivă a designului interior tradițional românesc. Mobilierul, ramele oglinzilor, icoanele și alte elemente decorative sunt adesea decorate cu sculpturi detaliate în lemn.

Oale și vase de lut: Vasele de lut, precum oalele, cratițele și bolurile sunt frecvente în designul interior tradițional românesc. Acestea sunt adesea decorate cu modele geometrice sau florale și sunt folosite atât pentru scopuri practice, cât și decorative.

Mobilier tradițional: Mobilierul tradițional românesc poate include piese precum mese, scaune, dulapuri și paturi, care sunt adesea realizate din lemn masiv și decorate cu motive tradiționale.

Corpuri de iluminat în design interior tradițional românesc

Într-un design interior tradițional românesc, corpurile de iluminat ar trebui să se potrivească cu estetica generală a spațiului, aducând o notă de autenticitate și completând decorul tradițional. Iată câteva sugestii pentru corpuri de iluminat potrivite:

Corpuri de iluminat în design interior tradițional românesc

Lămpi cu abajururi tradiționale

 Lămpile de masă sau de podea cu abajururi tradiționale pot fi o alegere excelentă pentru a aduce o notă de căldură și confort într-un design interior tradițional românesc. Abajururile pot fi realizate din materiale naturale, precum textilele tradiționale sau hârtia, și pot fi decorate cu modele sau motive tradiționale.

Lămpi din ceramică sau lut

Lămpile din ceramică sau lut sunt potrivite pentru a completa un design interior tradițional românesc. Acestea pot fi decorate cu motive tradiționale și pot adăuga un aspect rustic și autentic spațiului.

Lămpi din lemn sculptat

Lămpile din lemn sculptat sunt o altă opțiune potrivită pentru un design interior tradițional românesc. Acestea pot fi realizate din lemn masiv și pot fi decorate cu modele și sculpturi tradiționale, adăugând o notă de eleganță și rafinament spațiului.

Lămpi cu fier forjat

Lămpile cu elemente de fier forjat pot fi integrate într-un design interior tradițional românesc, adăugând un aspect elegant și clasic spațiului. Acestea pot fi realizate cu forme și ornamente inspirate din tradiția românească și pot aduce rafinament în fiecare cameră.

Lămpi suspendate cu elemente decorative

Lămpile suspendate pot fi folosite pentru a ilumina spațiul și pentru a aduce un accent vizual interesant într-un design interior tradițional românesc. Acestea pot fi decorate cu elemente decorative precum ceramică, sticlă sau metal, și pot fi suspendate în locuri strategice pentru a evidenția anumite zone sau elemente din decor.

Design interior tradițional românesc în camera

În amenajări interioare tradiționale românești, la fel ca în alte stiluri, trebuie să urmezi aceeași linie de design în toate încăperile, pentru a se contura conceptul ales, altfel obții haos în amenajare și un spațiu dezorganizat, care în loc să te relaxeze, îți va provoca agitație. Vezi mai jos cum trebuie să amenajezi fiecare cameră pentru a avea uniune în design interior tradițional românesc.

Design interior tradițional românesc în camera

Amenajare living

Amenajarea unui living în stilul tradițional românesc poate aduce un aer de autenticitate și cald, cu elemente care reflectă cultura și tradițiile bogate ale României. Iată câteva sfaturi pentru a obține un design interior tradițional românesc în living

Alege mobilierul potrivit

 Optează pentru piese de mobilier realizate din lemn masiv sau cu elemente sculptate în lemn. Mobilierul tradițional românesc poate include canapele și fotolii confortabile, mese de cafea, mese laterale și dulapuri, care să aibă linii clasice și detalii decorative.

Obiecte decorative tradiționale

 Adaugă accente decorative tradiționale, cum ar fi covoarele țesute manual, cu modele și motive românești .De asemenea, poți utiliza perne decorative cu broderii sau țesături tradiționale românești pentru a aduce un plus de culoare și textură în living.

Creează un colț pentru relaxare

 Amenajează un colț pentru relaxare în living prin adăugarea de scaune confortabile, perne moi și o măsuță de cafea. Poți adăuga o lampă de masă sau o lămpioară cu abajur tradițional pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare.

Utilizează elemente decorative din ceramică și lut

 Elementele decorative din ceramică și lut sunt caracteristice designului interior tradițional românesc. Poți adăuga vaze, farfurii sau alte obiecte de ceramică sau lut cu motive tradiționale pentru a completa decorul livingului.

Folosește textile tradiționale

Textilele tradiționale românești, cum ar fi covoarele, țesăturile și broderiile, sunt excelente pentru a adăuga un plus de culoare și textură în living. Poți folosi aceste textile pentru a acoperi canapelele, scaunele sau pentru a decora pereții sub formă de tapițerii.

Accentuează elementele naturale

 Accentuează elementele naturale din living, cum ar fi lemnul, piatra sau lutul. Poți folosi accesorii din lemn, cum ar fi suporturi pentru lumânări sau rame de tablouri, pentru a adăuga un plus de autenticitate spațiului.

Lămpi și iluminare potrivită

 Alege corpuri de iluminat care să completeze stilul tradițional românesc, cum ar fi lămpi cu abajururi textile sau ceramice, lămpi suspendate cu elemente decorative sau lămpi din lemn sculptat.

Amnejare dormitor

Pentru a amenaja un dormitor într-un design interior tradițional românesc, poți urma câteva sfaturi și idei pentru a aduce o notă autentică și plină de farmec spațiului:

Alege mobilier tradițional

 Optează pentru mobilier din lemn masiv, cu detalii sculptate sau cu linii clasice. Paturile cu capete sculptate sau dulapurile cu uși încrustate pot adăuga un plus de autenticitate și eleganță dormitorului.

Textile tradiționale

Folosește covoare, perdele, lenjerii de pat și perne cu motive și modele tradiționale românești. Aceste textile pot fi lucrate manual sau inspirate din tradițiile locale și pot aduce un plus de culoare și textură în dormitor.

Accente decorative din ceramică sau lut

 Adaugă accente decorative din ceramică sau lut, cum ar fi vaze, farfurii sau statuete, cu modele și motive tradiționale românești. Aceste accesorii pot fi plasate pe noptiere, comode sau pe alte suprafețe pentru a completa design interior tradițional românesc.

Utilizează culori și texturi naturale

Alege o paletă de culori inspirată din natură, cu nuanțe de maro, verde, albastru și galben. Folosește materiale naturale precum lemnul, lâna sau bumbacul pentru a complete atmosfera relaxantă specifică în amenajări interioare tradiționale românești.

Iluminare ambientală și relaxantă

Creează o atmosferă relaxantă și plină de intimitate în dormitor prin utilizarea iluminării potrivite. Lămpile cu abajururi textile sau ceramice, lămpi de noptieră sau lămpi suspendate cu elemente decorative pot contribui la crearea unei atmosfere plăcute și primitoare.

Elemente rustice și naturale

 Adaugă elemente rustice și naturale în decorul dormitorului, cum ar fi lemnul brut sau piatra. Poți integra accesorii din lemn, cum ar fi oglinzi cu rame sculptate sau suporturi pentru lumânări, pentru a aduce un plus de autenticitate și caracter spațiului.

Amenjare bucătărie

Pentru a amenaja o bucătărie într-un design interior tradițional românesc, este important să integrezi elemente care să reflecte cultura și tradițiile bogate ale României. Iată câteva sfaturi și idei pentru a obține acest lucru:

Mobilier din lemn masiv

Optează pentru mobilier din lemn masiv, cu linii simple sau cu detalii sculptate, care să ofere un aspect autentic și rustic. Poți alege dulapuri, mese și scaune din lemn cu finisaje naturale sau vopsite în culori tradiționale, cum ar fi maroul, verdele sau albastrul.

Plăci de lut sau ceramică pentru pardoseală

Folosește plăci de lut sau ceramică pentru pardoseală, pentru a adăuga un aspect tradițional și autentic bucătăriei tale. Acestea pot fi decorate cu modele și motive tradiționale românești sau inspirate din natură.

Utilizarea gresiei și a faianței

Dacă plăcile de lut sau ceramică nu sunt o opțiune pentru tine, poți opta pentru gresie și faianță cu modele și texturi inspirate din designul tradițional românesc. Alege culori și modele care să se potrivească esteticii generale a bucătăriei tale.

Accente decorative tradiționale

 Adaugă accente decorative tradiționale în bucătărie, cum ar fi vase de ceramică sau lut, farfurii pictate manual sau alte obiecte artizanale cu motive și modele românești. Aceste accesorii pot fi expuse pe rafturi, în vitrine sau pe blatul de lucru pentru a adăuga un plus de culoare și textură în bucătărie.

Iluminare pentru atmosferă

 Creează o atmosferă caldă și primitoare în bucătărie prin utilizarea iluminării potrivite. Optează pentru lămpi suspendate cu abajururi textile sau ceramice, lămpi de tavan cu finisaje rustice sau lămpi de masă cu elemente decorative pentru a accentua stilul tradițional românesc.

Folosește elemente naturale

 Adaugă elemente naturale în decorul bucătăriei, cum ar fi lemnul brut, piatra sau lutul. Poți integra accesorii din lemn, cum ar fi suporturi pentru ustensile sau rafturi pentru condimente, pentru a aduce un plus de autenticitate și caracter spațiului.

Amenajare baie

Amenajarea unei băi într-un design interior tradițional românesc poate implica integrarea elementelor care să reflecte cultura și tradițiile bogate ale României. Iată câteva sfaturi și idei pentru a obține acest lucru:

Folosește materiale naturale

 Optează pentru materiale naturale, cum ar fi lemnul, piatra sau ceramica, pentru finisaje și accente în baie. Parchetul din lemn, plăcile de ceramică pot adăuga un aspect autentic și rustic.

Accente tradiționale românești

Accente tradiționale românești

 Adaugă accente decorative tradiționale românești în baie, cum ar fi vase de ceramică sau lut, oglinzi cu rame sculptate sau pictate manual, sau alte obiecte artizanale cu motive și modele românești. Aceste accesorii pot fi expuse pe rafturi sau pe blatul de lucru pentru a adăuga un plus de culoare și textură în baie.

Culori inspirate din natură

Alege o paletă de culori inspirată din natură, cum ar fi verdele, albastrul, maroul sau nuanțe de crem. Folosește vopsele și finisaje care să ofere un aspect natural și plăcut în baie.

Iluminare caldă și relaxantă

Creează o atmosferă caldă și relaxantă în baie prin utilizarea iluminării potrivite. Optează pentru lămpi cu abajururi textile sau ceramice, lămpi de tavan cu finisaje rustice sau lămpi de perete cu elemente decorative pentru a accentua stilul tradițional românesc.

Folosește elemente rustice

Adaugă elemente rustice și naturale în decorul băii, cum ar fi suporturi pentru prosoape din lemn, oglinzi cu rame din lemn sculptat sau rafturi din lemn brut. Aceste elemente pot aduce un plus de autenticitate și caracter spațiului.

Plante și accente naturale

Adaugă plante și accente naturale în baie pentru a aduce un plus de prospețime și viață în spațiu. Poți alege plante de interior rezistente la umiditate și condiții de iluminare reduse pentru a decora rafturi sau blatul de lucru.

Atrix Concept – firma de amenajări interioare

Atrix Concept – firmă design interior București și din țară îți oferă un pachet complet cu servicii de design interior pentru ca tu să te bucuri de un apartament sau o casă cu un design interior tradițional românesc.

În funcție de stadiul proiectul, te putem ajuta cu servicii de proiectare, construcții și renovări, decorare interior exterior și mobilare.

Cum iei legătura cu Atrix Concept

Contactează acum Atrix Concept la numărul de telefon afișat pe site, printr-un email sau prin completarea formularului pentru a beneficia de consultanță în designul interior și de un spațiu amenajat într-un stil original.

Atrix Concept oferă servicii de amenjare interioară în București, Ilfov, precum și în alte orașe din țară.

Contactează acum Atrix Concept și bucură-te de servicii de calitate în amenajarea spațiilor cu accent pe estetică, funcționalitate, dar și pe exprimarea stilului personal. Alege calitatea Atrix Concept!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top