Tendinţe design interior hol și casa scări în 2024

4.7/5 - (7 votes)

Finisajele decorative utilizate pentru amenajarea holului și pentru casa scării au un rol desoebit în designul interior al locuinței. Având în vedere că aceste două zone fac legătura cu restul încăperilor trebuie să ofere continuitate în designul ales. Finisajele folosite pentru casa scării și pentru hol trebuie să corespundă cu cele care se regăsesc în celelalte camere.

Nume(Required)

De ce sunt importante holul și casa scării

De obicei, atunci când este vorba de amenajarea unei locuințe, clienții pun accent pe încăperile în care își petrec cel mai mult și lasă de o parte zonele de tranzit. Iar acest lucru este greșit, deoarece holul și casă scării reprezintă cartea de vizită a locuinței.

Holul este prima zonă cu care ai contact când intrii în locuință, după care desginul te poartă în celelalte încăperi. Astfel, nu trebuie să neglijezi holul și trebuie să-i acorzi o improtanță deosebită din punct de vedere stilistic. Spațiul din hol este util pentru amplasarea cuierului, a pantofarului, al unui suport de umbrele, etc.

Casa scării nu este doar o trecere între diferite zone din casă și nu se rezumă doar la trepte și balustradă. Dacă este amenajată corect, alături de hol, completează aspectul general al încăperii.

Atât holul, cât și casa scării sunt observate de către cei care intră în locuință și pot cânării foarte mult la crearea unei impresii plăcute. Iar un design interior al holului și al casei scării realizate cu atenție la detalii pot transforma acest spații aparent banale în adevărat operă de artă.

Design Interior-Hol

Aspecte importante pentru amenajare hol și casa scării

În rândurile care urmează vom nota împreună câteva idei și reguli de care să ții cont pentru a amenaja holul și casa scări astfel încât să-ți reflecte personalitatea și care să le ofere invitaților o primire călduroasă.

 Culorile și Lumina pentru hol

Primul aspect pe care trebuie să-l iei în considerare în designul interior al holului este paleta de culori.  Culorile pot influența atât starea de spirit, cât și percepția spațiului. În cazul în care holul este mic și întunecat, alege culori deschise și luminoase pentru a crea senzația unui spațiu mai generos. Albul și nuanțele pastelate sunt opțiuni ideale pentru a face un hol mic să pară mai luminos și mai prietenos.

Dacă holul dispune de o dimensiune generoasă și este bine luminat natural, poți folosi culori mai îndrăznețe, contrastante pentru a imprima personalitate și caracter. Nu ezita să folosești accente de culoare prin elemente decorative, cum ar fi tablouri, oglinzi sau perne pentru a spori frumusețea din acest concept de design interior al holului.

Însă, nu uita că paleta de culori trebuie aleasă în funcție de stilul de amenjare care se regăsește în casă. Pentru a crea continuitate și a contribui la o atmosferă plăcută și relaxantă care să nu încarce vizual este recomandat să respecți aceeași tematică ca în celelalte încăperi din casă.

Iluminarea hololului

Iluminatul este un aspect important în designul interior al holului, întrucât acest spațiu face legătura cu celelalte încăperi, iar o iluminare neadecvată va îngreuna accesul și va crea un mediu rece. De asemenea, combinația dintre lumina naturală și cea artificială este esențială.

Continut sugerat: Designer Interior Studii

Design Interior Casa Scării

Corpuri de iluminat pentru hol mic

Instalează becuri cu lumina caldă și poziționează sursele de iluminare astfel încât să ofere o iluminare uniformă și să elimine umbrele.

În cazul în care ai un hol de mici dimensiuni este necesar să folosești doar o sursă de iluminare pentru a evita crearea unui disconfort vizual. Optează pentru corpuri de iluminat de perete care și-au câștigat popularitatea datorită varietățilo de forme care le permite să se încadreze cu ușurință în stilul de amenajare ales. Aplicele pentru hol sunt de asemena folosite ca surse de iluminat în holurile mici sau când tavanul este prea jos și nu permite montarea unei lustre.

Casa Scării

Corpuri de iluminat pentru hol mare

In cazul unui hol mai generos ai mai multe variante. Dacă tavanul este înalt este recomandat să folosești iluminatul suspendat care oferă un farmec aparte și contribuie la apectul general al casei. Poți opta pentru corpuri de iluminat din stilcă care au rol decorativ și ajută la crearea unui spațiu mult mai mare prin reflectarea luminii. O alegerea ideală este și o lustră cu un design simplist

care poate avea unul sau mai multe becuri într-o formă elegantă.

Asigură-te de faptul că există o iluminare adecvată în hol, combinând iluminatul natural cu cel artificial. Sursele de iluminat, cum ar fi lămpile de podea, aplicele sau lustrele, pot fi utilizate pentru a crea un efect plăcut și pentru a adăuga un plus de stil și eleganță.

Spațiu de Depozitare Integrat

Mobilierul pentru hol

Mobilierul care alcătuiește designul interior al holului trebuie să fie practic și să ofere suficient spațiu de depozitare. În holurile mici alegem un pantofar îngust și un cuier supendat amplasat deasupra lui. Însă, dacă spațiul îți permite, poți alege un dulap sau o comodă cu sertare pentru a depozita hainele de exterior, umbrelele și alte obiecte de care ai nevoie în mod frecvent. Cu toate că holul nu este, prin definiție, un spațiu destinat depozitării, ci unul al de tranzit, acesta poate fi, totuși, deosebit de funcțional.

De asemenea, o oglindă amplasată în hol este o alegere inteligentă, nu doar pentru o verificare rapidă a înfățișării înainte de a pleca, dar și pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare și pentru a reflecta lumina în cameră și de-a lungului întregului spațiu.

Este important ca piesele de mobilier alese să fie direct proportionale cu mărimea holului. In caz contrar, se va forma iluzia unei încăperi prea goale și reci. De asemenea, recomandat este să te limitezi pentru folosirea corpurilor de mobilier puține și într-o culoare deschisă sau în două nunațe ușor contrastante.

Conținut sugerat: Design Interior Preț

Hol & Casa Scării

Este important ca piesele de mobilier alese să fie direct proportionale cu mărimea holului. In caz contrar, se va forma iluzia unei încăperi prea goale și reci. De asemenea, recomandat este să te limitezi pentru folosirea corpurilor de mobilier puține și într-o culoare deschisă sau în două nunațe ușor contrastante.

Decorul și Accentele

Alege atent decorul și accentele pentru a oferi farmec holului. Tablourile, fotografiile de familie sau obiectele de artă pot fi expuse pe pereți. Plantele în ghivece pot aduce un element de culoare și un aer fresh în designul interior al holului.

Nu uita să acorzi atenție și covorului sau mochetei din hol. Un covor frumos și potrivit ca dimensiune, compatibil cu stilul general poate adăuga confort și coeziune întregului design interior. De asemenea, o oglindă mare poate face holul să pară extins și poate reflecta lumina naturală sau artificială în întreaga încăpere. Iar amplasarea unui element decorative statement, ca de exemplu o lampă decorativă pot servi ca punct de accent. Dacă ai un bufet sau o măsuță de hol, așază pe el un felinar sau un sfeșnic. Poți pune și coșuri de depozitare din rafie care vor fi utile pentru a așeza obiecte decorative de mici dimensiuni.

Designul interior al holului ar trebui să fie în concordanță cu stilul casei și să creeze o tranzitare lină între încăperi.

Hol cu acces rapid

Un aspect cheie al designului interior al holului este funcționalitatea. Trebuie să te asiguri de faptul că spațiul este organizat și se poate ajunge cu ușurință în celelalte zone din cameră. Ia în vedere un plan de amenajare, astfel încât invitații și membrii familiei să se poată deplasa fără probleme în jurul holului. Evită să montezi obiecte de mobilier cu aspect robust sau să încarci cu elemente decorative.

Dacă holul dispune de suficient spațiu, poți adăuga un scaun sau o bancă pentru a oferi o opțiune de relaxare sau pentru a-ți permite să te încălțați sau să te descălțați mai ușor.

Tendinţe design interior hol și casa scări în 2024

Pardoseala și Covorul

Pardoseala din hol trebuie să fie în concordanță cu stilul de amenajare ales pentru întreaga încăpere și de asemenea să fie ușor de întreținut, întrucât este zonă de acces către celelalte camere. Atunci când alegi parchetul sau gresia, asigură-te de faptul că acestea prezintă durabilitate. Iar pentru a te bucura de căldură într-o zonă mai rece, dar și pentru a aduce un plus de confort poți amplasa și un covor.

Designul interior al holului poate să facă diferența în modul în care este percepută întreaga locuință. Alege cu grijă culorile, mobilierul și accesoriile potrivite pentru a crea un hol funcțional, estetic plăcut și cu un impact vizual puternic.

În concluzie, designul interior al holului trebuie privit ca un punct central și o oprtunitate de a crea o primă impresie memorabilă. Prin atenție la detalii, funcționalitate și o selecție inteligentă a elementelor decorative, vei putea transforma holul într-un spațiu plăcut din punct de vedere estetic și bine organizat, aducând personalitate și caracter locuinței.

Aspecte importante pentru amenajare hol și casa scării

Aspecte importante pentru amenajare hol și casa scării

Casa scării este mai mult decât un simplu mijloc de a trece de la un nivel la altul în locuință. Este o adevărată operă de artă arhitecturală și o oportunitate de a crea un spațiu impresionant și inovator în interiorul casei. Designul interior al casei scării poate adăuga eleganță și personalitate, transformând acest spațiu într-un punct de interes al locuinței.

Astfel, în rândurile care urmează vom explora împreună câteva idei pentru a amenaja casa scării pentru a-i oferă o estetică deosebită și în același timp funcționalitate.

Corpuri de iluminat pentru casa scării

Iluminatul este un element cheie în designul interior al casei scării. O iluminare adecvată poate sublinia frumusețea spațiului și poate crea un efect spectaculos în timpul serilor. Pot fi folosite spoturi sau aplice montate pe perete pentru a ilumina treptele și balustradele. De asemenea, poți adăuga un candelabru în partea superioară a casei scării pentru a aduce o notă de eleganță.  Sau dacă optezi pentru un design minimalist cele mai potrivite surse de iluminat sunt aplicele, spoturile sau poți opta pentru becuri LED, care reprezintă și o soluție pentru eficiența energetică. Te ajută să menții iluminarea treptelor pe timpul nopții fără a încărca prea mult factura la currentul electric.

Iluminatul scărilor interioare joacă un rol important în estetica generală a casei. O scară bine iluminată oferă un farmec aparte întregii locuințe și reprezintă și de asemenea este un mediu sigur pe timpul nopții.

Corpuri de iluminat pentru casa scării

Mobilier pentru casa scării

Cel mai probabil nu te-ai gândit că poți folosi spațiul de sub scară pentru a plasa diverse piese de mobilier. Însă, cu puțină creativitate și ținând cont de stilul de amenajare ales poți să transformi acel spațiu care nu prezenta interes într-un loc funcțional și plin de farmec. Cum faci asta? Alege piese de mobilier cu linii clare și simple care să ofere eleganță spațiului.

Dacă scara se află în apropiere de ușa de la intratre, atunci este spațiul ideal pentru a amplasa un dressing de dimensiuni mici, în care poți să așezi piesele vestimentare și încălțămintea pe care le folosești mai des. Pentru a te bucura de acest spațiu, este recomandat să optezi pentru dressing la comandă, astfel ai siguranța că se încadrează în designul ales.

Dacă scările sunt aproape de bucătărie, zona poate fi folosită pentru a amenaja o cămară. Pentru zonele mai adânci se pot folosi și rafturi culisante care se pot trage la nevoie și în acest mod nu se pierde din suprafață.

O altă recomandare de mobilier pentru spațiul de sub scară sunt dulapurile cu setare, unde poți depozita anumite lucruri cărora nu le găsești locul în celelalte camere. Poți depozita acte sau elemente de papetărie. Este recomandat ca atunci când faci schița și implicit planul de amenajare să iei în calcul mărimea pe care vrei o aibă despărțiturile, aspect util în cazul depozitării electrocasnicelor.

Materiale și Texturi

Alegerea materialelor și a texturilor potrivite pentru balustrade, trepte și pentru peretele de sub scări poate face o diferență semnificativă în designul interior al casei scării. Lemnul este un material popular și versatil, oferind căldură și naturalețe. De asemenea, pot fi utilizate metale precum fierul forjat sau oțelul inoxidabil, care sunt elemente definitorii în amenajarea stilului industrial. Asigură-te că integrezi materialele cu texturi interesante, cum ar fi sticla, piatra sau chiar mozaicul, pentru a crea un aspect unic și atractiv. Astfel, te vei putea bucura de un design interior al casei scării cu adevărat aparte.

Texturile joacă un rol important în crearea unui design interior interesant pentru casa scării. Poți opta pentru trepte cu finisaje texturate, balustrade cu ornamente sculptate sau pentru un perete situat sub scări cu un design care iese în evidență.

Balustrade și Elemente Decorative

Balustrade și Elemente Decorative

Balustradele joacă un rol important în designul interior al casei scării, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Poți opta pentru balustrade tradiționale din lemn, cu ornamente sophisticate sau pentru balustrade moderne, cu linii curate și simetrice.

Elementele decorative, cum ar fi ornamentele metalice, pot adăuga o notă de rafinament și de eleganță. Asigură-te de faptul că balustradele și elementele decorative se potrivesc stilului general al casei pentru a nu crea un dezechilibru estetic.

Tipuri de scări

În partea de jos am selectat câteva modele de materiale  și finisajele folosite pentru realizarea scărilor, fie cu trepte portante, spiralate sau drepte sau cu inclinații diferite.

Tipuri de scări

Scările Interioare din Lemn

Scarile construite din lemn oferă un aspect estetic plăcut, iar alegerea unui material mai dur, ca de exemplu stejar sau fug este alegerea ideală pentru că oferă rezistență în timp.

Scările Interioare din Beton Aparent

Betonul aparent în variante de finisaje pecum marmură, ceramică sau travertin oferă un aspect impozant locuinței și o eleganță aparte.

Scările si Balustrad din Sticlă Securizată și Laminată

Scările sau balustrada din sticlă oferă un aer elegant întregii locuințe. Se utilizează adesea în amenajarea stilului modern sau scandinav, dar este un model foarte des cerut și în alt design interior datorită proprietăților de pătrundere și păstrare a luminii în încăpere care se traduce printr-un spațiu deschis și elegant.

Scările si Balustrad din Sticlă Securizată și Laminată

Covorul sau Pardoseala de Sub Scări

Un covor frumos și bine ales pentru trepte creează o atmosferă primitoare și aduce un plus de confort. Asigură-te însă de faptul că alegi un covor rezistent și ușor de întreținut care să se potrivească cu stilul general al designului interior al casei scării.

 Integrarea Spațiilor Verzi

Dacă ai o casă a scării cu o zonă deschisă sau cu o curbură interesantă, poți adăuga elemente naturale, precum ghivece cu plante sau flori pentru a aduce prospețime spațiului.

Casa scării nu este doar un element funcțional, ci și un punct focal al casei care poate adăuga o notă de eleganță și de rafinament spațiului. Designul interior al casei scării oferă oportunități de a exploata creativitatea, de a adăuga caracter și personalitate, precum și de a maximiza spațiul.

Siguranță și Confort

Siguranță și Confort

Siguranța este un aspect esențial al designului interior al casei scării. Asigură-te de faptul că balustradele sunt solide și înalte pentru a preveni riscul de cădere. Treptele ar trebui să fie antiderapante și suficient de late pentru a permite o utilizare comodă. În cazul în care locuiești cu copii sau cu persoane în vârstă, poți adăuga bariere de siguranță sau mânere suplimentare pentru a spori siguranța.

Designul case scării

Casa scării poate fi proiectată într-o varietate de forme, începând de la modelele tradiționale drepte sau în spirală, ajungând la modele curbate sau helicoidale. Alege forma care se potrivește cel mai bine spațiului disponibil și care adaugă un plus de caracter arhitectural. Modelele curbate sau helicoidale pot adăuga o notă dramatică și spectaculoasă.

În concluzie, designul interior al holului și al casei scării reprezintă o oportunitate minunată de a adăuga frumusețe și personalitate locuinței. Alege cu grijă materialele, iluminatul și elementele decorative pentru a crea zone cu un estetic deosebit și funcționale vor stârni admirația și apreciearea celor care vă trec pragul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top