Cele mai bune idei de amenajări interioare pentru o bucătărie open space mică

Cele mai bune idei de amenajări interioare pentru o bucătărie open space mică
4.7/5 - (3 votes)

Cu toții știm că atunci când ne vizitează cineva, bucătăria este prima încăpere pe care o observă, iar fraza “Ce bucătărie mare ai?” ne face să ne simțim mândri. Însă, dacă nu dispui de suficient spațiu nu trebuie să fii dezamăgit. Trendurile s-au schimbat, iar în ideea de a oferi o compartimentare mai deosebită a spațiului s-a introdus conceptul de bucătărie open-space. Dacă la prima vedere, amenajarea unei bucătării open space de mici dimensiuni poate reprezenta o provocare, lucrurile nu stau deloc așa. În cele ce urmează îți vom oferi câteva sfaturi prețioase pentru a te bucura de o bucătărie open space mică, modernă, estetică și în același timp, funcțională. De-a lungul acestui articol vei găsi și poze reprezentative și schițele aferente tipurilor de amenajare.

Nume(Required)
Avantajele unei bucătării open space mici

Avantajele unei bucătării open space mici

 Bucătăriile open space mici sunt un design tot mai adoptat de cei care vor să-și individualizeze spațiul într-un stil cât mai modern.

Află din rândurile de mai jos care sunt avantajele atunci când ai o bucătărie open space mică.

Se recomandă să citiți articolul „Amenajări Interioare Living Open Space

Economisești timp când gătești

 Într-o bucătărie open space mică, electrocasnicele și ustensilele sunt depozitate la îndemână. Știi tot timpul unde sunt robotul de bucătărie, ustensilele de gătit și chiar condimentele. Astfel, vei petrece mai puțin timp în bucătărie.

Mai puțină dezordine

O bucătărie open space mică tinde să fie reprezentată de un stil minimalist, ceea ce înseamnă mai puține spații de depozitare. Însă nu trebuie să privești acest lucru ca un dezavantaj. Ai doar spații pentru a depozita ce ai neapărat nevoie. Cu alte cuvinte poți pune accent mai mult pe calitate și nu pe cantitate atunci când vine vorba de ustensilele de bucătărie.

Curățare mai rapidă

Dacă atunci când vine vorba de gătit, știm că unele persoane adoră să încerce rețete și să-și arate calitățile de masterchef, iar altele refuză din start orice are treabă cu gătitul, toate au în comun un singur lucru: urăsc să facă curățenie. Pentru că trebuie să recunoaștem, să speli vasele sau să cureți blatul de bucătărie nu este cea mai plăcută activitate. Astfel, o bucătărie open space mică presupune mai puține suprafețe de șters și mai puține vase de spălat.

Economisești bani pentru mobilă

De obicei, într-o bucătărie de dimensiuni mari, tinzi să ai mai multe rafturi de depozitare, și din cauza costurilor vei fi nevoit să nu investești atât de mult în calitate. Astfel, având mai puțin spațiu de mobilat vei avea mai mulți bani de inevestit pe materiale și produse premium.

Reguli importante pentru amenajarea unei bucătării open space mici

Reguli importante pentru amenajarea unei bucătării open space mici

Dimensiunea bucătăriei nu ar trebui să fie un aspect atât de important când vine vorba de estetică și funcționalitate atâta timp cât respecții câteva reguli simple, dar foarte importante pentru aspectul final. 

Amenajarea unei bucătării open space mici începe cu realizarea schiței, care trebuie să fie cât mai exactă. Trebuie să o realizezi cu precizie, pentru că fiecare centimentru din spațiul tău contează la amenajare. În bucătăriile open space mici, spațiul vertical este cel care primează.

De altfel, atunci când vrei să-ți amenajezi o bucătărie open space mică trebuie să acorzi atenție la detalii pentru a maximiza spațiul disponibil și de a crea un mediu funcțional și plăcut. De la tipul de pardosea, culoarea pereților, până la designul ferestrelor și al mobilierului, toate acestea au un rol important pentru evidențierea spațiului.

Culori pentru amenajarea bucătăriilor open space mici

Atunci când amenajezi o bucătărie open space mică trebuie să acorzi atenție cromaticii pentru a crea un echilibru perfect între personalitatea ta și designul ales.

Albul, tonurile pământii deschise și chiar culorile primare pot fi folosite pentru a personaliza bucătăriile open space mici.

Culoarea trebuie foarte bine aleasă pentru a nu-ți distrage atenția de la gătit sau a îngreuna celelalte sarcini din bucătărie. De ținut cont că nunațele deschise, ca de exemplu, alb, crem sau chiar gri, vor reflecta lumina, făcând ca bucătăria să pară mult mai mare decât este în realitate.

Culori pentru amenajarea bucătăriilor open space mici

Culoarea podelei are de asemenea un rol important. De exemplu, o podea colorată va atrage atenția și va anima încăperea. Însă și aici trebuie să alegi foarte bine nuanța pentru a nu impacta într-un mod negativ sarcininile.

Înainte de a alege culorile pereților de bucătăriei, finisajele dulapurilor, suprafețele și accesoriile, ia în calcul cantitatea de lumină naturală pe care o dorești în bucătărie și la modul în care poți distribui culoarea pentru a crea mai mult spațiu. Încearcă să limitezi culorile bucătăriei la două sau trei nuanțe, astfel încât designul să nu dea senzația de aglomerare.

Mobilier de bucătărie pentru spații mici

Piesele de mobilier trebuie să se încadreze perfect în spațiul ales, astfel încât să creeze echilibru și să nu dea senzația de spațiu îngust. Cele mai potrivite piese de mobilier într-o bucătărie open space mică sunt cele pliabile. Iar dacă vrei mai spațiu poți alege rafturile deschise și dulapurile din sticlă.

De asemenea, atât tipul de mobilier, cât și cromatica sunt importante pentru a crea continuitate cu zona de living. O mică greșeală în amenajare și totul se poate transforma într-un haos.

Mobilier de bucătărie pentru spații mici

De aceea, înainte să te gândești la stilul de amenajare și la piesele de mobilier potrivite trebuie să-ți alegi corect spațiul de lucru. Măsoară suprafața pe care o ai disponibilă și ia în calcul felul în care vrei să împărți deschiderea între living și bucătărie.

Cromatica pieselor de mobilier, a pardoselii și a celorlalte elemente decorative sunt aspecte definitorii în amenejarea unei bucătării open space mici. În general, culorile deschise și luminoase sunt o alegere sigură pentru a oferi un aspect plăcut și a da senzația de aerisire.

Albul este o alegere clasică pentru a face ca spațiul să pară mai deschis și mai luminos. Albul reflectă lumina și creează o senzație de expansiune.

O pardoseală în nuanțe deschise, cum ar fi cea din lemn precum larice, frasin, arțar sau mesteacăn poate contribui la crearea unei atmosfere mai luminoase.

Iar pentru o pată de culoare poți opta pentru un perete galben pal sau turcoaz, care să uniformizeze frumos spațiul fără a-l încărca.

Alegerea aparatelor electrocasnice pentru bucătării open space mici

Alegerea corectă a aparatelor electrocasnice este esențială pentru amenajarea livingului cu bucătarie open space mică, tot pentru a nu oferi senzația de aglomerare. Plita de aragaz, cuptorul electric, hota, și cuptorul cu microunde trebuie sa fie incorporabile. În schimb, electrocasnicele de mici dimensiuni precum blenderul, mixerul, bread maker-ul, robotul de bucatarie, slow cooker-ul sau prăjitorul de paine, te sfătuim să le depozitezi în dulapuri pliabile.

Dacă căutați un design frumos pentru casa dumneavoastră mică, apoi dați clic pe link-ul Amenajări Interioare Apartamente Mici

Alegerea aparatelor electrocasnice pentru bucătării open space mici

Ventilația într-o bucătărie open space mică

Ventilația bucătariei este un aspect important într-un bucătărie open space mică. Este recomandat să alegi o ventilație care să fie estetică, dar și eficientă. În acest caz, o hotă incorporabilă este cea mai bună variantă, atât practică, cât și potrivită pentru eficientizarea spațiului.

Însă, dacă vrei să pui mai mult accent pe partea estetică trebuie ca designul acesteia să se potrivească cu restul bucătăriei. Există numeroase stiluri, de la forme cât mai diverse, realizate din sticlă, sau din alte materiale, toate cu tehnologie avansată.

Accesorii și decorațiuni pentru o bucătărie open space mică

Dacă am ales culoarea parchetului și am terminat cu mobilierul de bucătărie, urmează cea mai simplă parte în amenajarea unei bucătării open space mici, și anume, alegerea accesorilor și a decorațiunilor. Dacă ești pasionat de artă îți recomandăm tablouri cu peisaje din natură sau cu un design cât mai simplist. Tot în zona de accesorii foarte apreciate sunt ghivecele cu plante aromatice. Iar pentru a evidenția stilul de amenajare poți așeza un covor în zona de living care să se potrivească cu perdeaua. Însă nu trebuie să uiți că este vorba de o bucătărie open space mică, iar prea multe obiecte decorative pot aglomera spațiul.

De asemenea, orice covor ai alege pentru zona de living trebuie să te asiguri că suprafața acestuia este sufiecient de lată astfel încât picioarele canapelei să nu fie în exterior pentru a evita un aspect inestetic.

Accesorii și decorațiuni pentru o bucătărie open space mică

Corpuri de iluminat într-o bucătărie open space mică

Într-o bucătărie open space mică, alegerea corectă a corpurilor de iluminat este esențială pentru a a crea o atmosferă plăcută și pentru a îmbunătăți aspectul general al camerei. Iată câteva tipuri de corpuri de iluminat potrivite pentru o bucătărie open space mică:

  1. Iluminat bub blat:

Adaugă bandă LED sau lumină sub blat pentru a ilumina spațiul de lucru. Acest tip de iluminare nu numai că adaugă funcționalitate, ci și creează un aspect estetic plăcut.

  1. Lămpi suspendate:

Lămpile suspendate deasupra blatului de bucătărie sau deasupra zonei de luat masa pot servi ca surse de lumină accentuate și pot crea un punct focal în spațiu. Atrag atenția și adaugă o notă de eleganță.

Dacă doriți să aveți o amenajare interioară frumoasă pentru un bloc de apartamente, apăsați pe link-ul „amenajări interioare apartamente bloc din București

  1. Spoturi sau corpuri de iluminat direcțional:

Spoturile sau proiectoarele montate pe tavan pot oferi iluminare direcțională pentru anumite zone, cum ar fi zona de gătit sau masa de luat masa. Acestea pot fi reglate pentru a oferi lumină acolo unde este necesară.

  1. Lumini încastrate:

Dacă există posibilitatea, poți opta pentru luminile încastrate în tavan. Acestea oferă iluminare generală și pot fi un mod discret și elegant de a integra iluminatul în designul bucătăriei.

  1. Lustre sau corpuri de iluminat decorative:

O lumină centrală de tip candelabru sau o lampă decorativă poate adăuga un element estetic și poate oferi o iluminare generală în zona de luat masa sau în mijlocul bucătăriei.

  1. Lumină naturală:

Încurajează cât mai multă lumină naturală prin utilizarea unor ferestre mari sau uși de sticlă. Acest lucru poate face ca spațiul să pară mai deschis și mai prietenos.

  1. Lumină ambientală:

Adaugă lumină ambientală cu ajutorul lampelor de podea sau lampelor de masă pentru a crea o atmosferă plăcută și pentru a îmbunătăți vizual spațiul general.

  1. Soluții de iluminat flexibile:

Optează pentru soluții de iluminat care oferă controlul intensității, precum variatoarele de lumină sau sistemele smart de iluminat. Aceasta îți permite să ajustezi luminozitatea în funcție de activitatea din momentul respectiv și de nevoile tale.

Asigură-te că lumina este distribuită uniform și acoperă toate zonele cheie ale bucătăriei. O combinație bine gândită de diferite tipuri de corpuri de iluminat poate adăuga funcționalitate și stil într-o bucătărie open space mică.

Tipuri de amenajare bucătărie open space mică

Tipuri de amenajare bucătărie open space mică

Amenajarea unei bucătării open space mici necesită atenție specială pentru a maximiza spațiul disponibil și a crea o atmosferă primitoare.

 Iată câteva tipuri de amenajare pe care le poți lua în considerare pentru o bucătărie open space mică:

Amenajare bucătărie open space mică pe un perete

Această amenajare presupune să alegi un perete mai mare pe care se vor monta dulapurile și electrocasnicele precum aragazul, combina, cuptorul, etc, iar în fața peretului, după preferințe, poți amplasa o masă cu scaune.

Asigură-te că amplasezi luminile corect pentru a beneficia de lumină în zona de lucru. Spoturile sau luminile suspendate deasupra blaturilor de lucru pot contribui la crearea un spațiu functional.

Amenajare bucătărie open space mică pe doi pereți

Amenajare bucătărie open space mică pe doi pereți

Acest design se referă la o bucătărie care este separată de celelalte încăperi prin doi pereți de mari dimensiuni care îți oferă spațiu și libertate de mișcare. Aspectul și funcționalitatea exactă a unei bucătării cu doi pereți depind de preferințele personale ale proprietarului, de dimensiunile spațiului disponibil și de alți factori de proiectare. Astfel, în funcție de spațiu, pe un perete poți amplasa chiuveta, plita și dedesubt completezi cu dulapuri de bază, iar pe celălalt perete poți monta coloane de dulapuri și alături frigiderul, pe care îl poți încorpora.

Amenajare bucătărie open space mică în formă de L

Acest tip de amenajare interioară presupune existența a două laturi egale între ele sau mai mare ca dimensiune. În funcție de preferințe și de dimensiunea laturilor poți alege să montezi un blat pe care să așezi plita și chiuveta, iar alături poți să pui dulapuri suspendate, iar pe cealaltă latură poți monta coloane de dulapuri și frigiderul, pe care poți să-l încorporezi. De asemenea, acest tip de amenajare îți permite să amplasezi un organizator de colț pentru a separa cele două laturi.

Amenajare bucătărie open space mică în formă de U

Bucătăria în formă de U se remarcă printr-un design cu trei spații de lucru, două laturi și una care le unește. Cel mai mare avantaj este că facilitează crearea triunghiului de ergonomie – chiuvetă, plită și frigider, ceea ce se traduce printr-un blat mai generos și mai organizat. De asemenea, dispui de suficient spațiu pentru a monta diverse corpuri și accesorii.

Pentru a beneficia de serviciile de design interior oferite de ATRIX CONCEPT, faceți clic pe link-ul Servicii Design Interior.

Amenajare bucătărie open space mică cu insulă

Bucătăria open space cu insulă este un must-have în amenajarea interioară deoarece creează un echilibru între estetică și funcționalitate. Primează prin eleganța oferită și cu siguranța va fi acel element care va pune în evidență întregul apartament.

Acest tip de amenejare nu este condiționat de spațiul disponibil. Poți opta pentru amenjare cu insulă, atât pentru o bucătărie open space mică, cât și pentru una de mari dimensiuni. Marele avantaj al acestui tip de amenajare este o delimitate foarte exactă între living, bucătărie și zona de dining. De asemenea, dispui de mult spațiu care facilitează circulația. Iar, în funcție de pereferințe poți avea un bar integrat sau poți opta pentru varianta cu masă și scaune în zona de dining. Insula o poți monta în mijlocului bucătăriei sau într-un colț.

Amenajare bucătărie open space mică cu peninsulă

Bucătăria cu peninsulă reprezintă un tip de amenjare interioară pentru delimitarea zonei de bucătărie de cea de living. Se remarcă printr-un design elegant și modern care vine la pachet cu multe avantaje. Un prim avantaj ar fi că poți să ai un blat continuu pentru un plus de funcționalitate. Ai totul la îndemână oricând ai nevoie. Datorită faptului că zona bucătăria este amplasată în apropierea livingului, poți interacționa cu oaspeții sau poți supraveghea copiii în timp ce se joacă.

Amenajare bucătărie open space mică cu dimensiuni reduse

Bucătăria open space cu dimensiuni reduse reperezintă varianta ideală pentru pentru o locuință tip studio sau pentru cei care preferă să aibă electrocansice de bază sau care optează pentru anumite electrocasnice. În general, această bucătărie este definită de un element, iar restul designului este completat de elementele de bază. Neavând oportunități de a decora, este la îndemână să plusezi pe partea de cromatică. Să încerci să evidențiezi bucătăria printr-un perete de o anumită culoare, care bineînțeles trebuie să fie în echilibru cu decorul. Însă, pentru că trebuie să ții cont și de cromatica din living, îți recomandăm să alegi o culoare neutră, ca alb, bej, gri sau crem. Iar pentru a oferi o pată de culoare poți opta pentru un covor în nuanțe pastelate sau un model mai deosebit al draperei.

Amenajare bucătărie open space mică hidden

 Designul de bucătărie ascuns sau bucătărie invizibilă este un concept nou apărut în amenajari interioare. Acest design presupune utilizarea unui sistem de uși poket pentru a ascunde bucătăria de zona de living. Reprezintă soluția ideală atunci când ai oaspeți și vrei să separi cele două zone. Pe lângă asta, atunci când ușile sunt închise, bucătăria se transformă într-o piesă de mobilier inedită.

Amenejarea bucătăriei hidden se utiliează frecevent într-o locuință de tip studio.

Amenajarea bucătăriei open space mici în funcție de stil

Amenajarea bucătăriei open space mici în funcție de stil

Bucătăria este inima casei, acel loc magic în care aromele celor mai bune preparate se îmbină cu bucuria de a sta cu cei dragi la masă. Pentru acest lucru trebuie să alegi un stil de amenajare interior care să reflecte personalitatea și să creeze o atmosferă relaxantă.

În rândurile care urmează îți voi prezenta cele mai întâlnite stiluri de amenajare pentru o bucătărie open space de mici dimensiuni.

Bucătării open space mici stil rustic

Ideea de bucătărie rustică se pliază atât pe o locuință mai modernă, cât și pe una decorată complet cu elemente tradiționale.

Stilul rustic al unei bucătării open space emană căldură și autenticitate, aducând în prim-plan farmecul oferit de echilibrul dintre elementele clasice, moderne și tradiționale.

Iată câteva aspecte definitorii ale stilului rustic într-o bucătărie open space mică:

Culori naturale și pământii: Paleta de culori într-o bucătărie rustică este inspirată de natură și include nuanțe de maro, bej, gri și verde. Aceste culori creează o senzație de liniște și confort în spațiul deschis al bucătăriei.

Mobilă simplă și solidă: Mobilierul rustic este simplu, robust și adesea construit din lemn masiv. Detaliile rustice, cum ar fi nodurile lemnului sau imperfecțiunile vizibile, dar estetice, contribuie la caracterul autentic al pieselor de mobilier.

Bucătării open space mici stil minimalist

Stilul minimalist al unei bucătării open space se axează pe simplitate, funcționalitate și claritate, și păstrează doar elementele esențiale pentru a crea un mediu curat și ordonat. Într-o bucătărie open space minimalistă, designul este simplu, liniile sunt clare, iar spațiul este utilizat eficient. Iată câteva caracteristici ale stilului minimalist într-o astfel de bucătărie:

Culori neutre: O paletă de culori neutre, cum ar fi alb, gri sau tonuri de bej este adesea folosită în designul minimalist. Aceste culori deschise contribuie la senzația de spațiu și luminozitate într-o bucătărie open space mică.

Mobilier simplu: Mobilierul are linii simple și conturate, fără ornamente sau detalii excesive. De obicei, se optează pentru piese de mobilier cu un aspect curat și functional. Pentru a menține spațiul ordonat, electrocasnicele sunt încorporate și se folosesc mai puține elemente decorative, dar care să impacteze.

Bucătării open space mici stil industrial

Stilul industrial al unei bucătării open space mici reprezintă o combinație unică de funcționalitate și estetică urbană în mediul casnic.

Vezi mai jos la ce anume trebuie să fii atent atunci când optezi pentru acest stil.

Utilizarea materialelor industriale: O trăsătură cheie a stilului industrial este utilizarea materialelor precum oțelul, betonul, cărămidă și lemnul. Aceste materiale adaugă un caracter robust și autentic bucătăriei.

Culori și tonuri cenușii: Paleta de culori într-o bucătărie industrială este adesea dominată de tonuri de gri, negru și alb care oferă un aspect urban și modern.

Bucătării open space mici stil maximalist

Stilul maximalist într-o bucătărie open space aduce cu sine o explozie de culoare, texturi bogate și elemente decorative îndrăznețe. Stilul maximalism se remarcă prin:

Culoare intensă și diversă: Utilizarea culorilor vibrante și îndrăznețe. Paleta poate include tonuri intense de roșu, albastru, verde sau galben.

Mobilier opulent: Combinație de piese de mobilier moderne și clasice cu detalii bogate. Primează sculpturi decorative, finisaje aurii sau tapițerii luxuriante.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
APEL